Kiseli su krastavci mnogima jedna od najdražih zimnica, a osim što su ukusni, bogati su izvor minerala, sadrže proteine, vlakna i vitamine poput vitamina C, A, B-6 i B-12. Uz to, krastavci su puni vode i imaju vrlo malo masnoća, pa ih se može jesti bez straha od gomilanja neželjenih kilograma, a neki ih jedu i u potrazi za načinima liječenja određenih bolesti i stanja - jer iako možda mislite da su samo voda, sol i začini, u nekim su slučajevima kiseli krastavci i ljekoviti:
1. Mamurluk
Ne osjećate se dobro jer ste previše popili? Prije spavanja pojedite dva velika kisela krastavca i ujutro nećete imati problem s mamurlukom jer kiselina 'razbija' alkohol.
Napustio fakultetske klupe da bi se bavio jabukama, pa osim njih – pobrao i nagrade
2. Mršavljenje
Prema Japanskim istraživanjima, svakodnevna konzumacija octa iz kiselih krastavaca pomaže u smanjenju tjelesne težine.
3. Mišićni grčevi
Druga je studija pokazala da konzumiranje kiselih krastavaca i njihovog 'soka' smanjuje grčenje mišića nakon fizičke aktivnosti.
4. Želja za slatkim
Ne samo da su niskokalorični, već zbog octa kiseli krastavci sprječavaju i 'želju za slatkim'.
5. Vitamini i antioksidansi
Kiseli su krastavci bogati antioksidansima i C i E vitaminima, koji čine vitaminski koktel i snažan imunološki modulator, pokazalo je istraživanje koje je proveo časopis Cosmopolitan, pa štite od gripe i prehlade.
6. Gubitak krvi
Izvrstan su izvor i vitamina K odgovornog za zgrušavanje krvi, a samo jedan kiseli krastavac sadrži čak 15 posto preporučene dnevne doze, piše portal Tips & Tricks.
Nemojte prati rublje na 30 ili 40 stupnjeva: Stručnjaci objašnjavaju zašto!