Zaslužen uspjeh

Deakov plavac mali 'Ćaća moj 2020' osvojio zlato na prestižnom natjecanju 'Mundus Vini'

Julio Frangen
03.03.2023.
u 13:23

Prva zagrebačka prezentacija obiteljske vinarije Deak nije mogla bolje početi – upravo pred “Vinsku srijedu”, održanu u restoranu Trilogija Fino & vino, pristigli su rezultati s ocjenjivanja “Mundus Vini Spring Tasting 2023” na kojemu je plavac mali Ćaća moj 2020 dobio zasluženu zlatnu medalju, osvojivši 91 bod. To su potvrdili i oduševljeni gosti na večeri vina Deak, projekta “Vinska srijeda s vinarom” profesorice Marije Vukelić, koji je ušao u svoju sedmu godinu održavanja.

Obiteljska vinarija Deak nalazi se na našem najmlađem vinogorju, Komarni, unutar vinske podregije Srednja i južna Dalmacija. Ondje je, nakon dugogodišnjeg bavljenja agrumima, (najviše  mandarinama, kao većina žitelja neretvanskoga kraja) obitelj Deak odlučila posaditi vinograde 2011. godine. Vinograde na predivnoj lokaciji Kremena posadio je vlasnik vinarije Damir Deak, sjećajući se želje i u čast svoga prerano preminuloga oca – Ćaće – po kojemu se gradio vinski brand “Ćaća moj”. Gledajući današnje vinograde, teško je i zamisliti koliko je truda i ljubavi utkano u potpunu preobrazbu gustog šumskog zemljišta u plodno poljoprivredno tlo.

Vinogradi na prekrasnom položaju Kremena
Foto: Instagram

Danas se na ukupnoj površini od 15 ha prostiru ekološki maslinici i vinogradi Deak. Smješteni su na teško obradivim padinama odmah uz more gdje idealan spoj sunca, mora i kamena omogućuje stvaranje vrhunskih vina i maslinovih ulja. Osim vinarije i maslina, obitelj Deak bavi se turizmom i ugostiteljstvom – cijela obitelj je vrijedna i angažirana u što boljem povezivanju turizma i enogastronomije. Nedavno su otvorili  “Wine bar Deak”, mali ugostiteljski objekt na odmorištu s parkiralištem, na Jadranskoj magistrali, s pogledom na Komarnu i Pelješac, tek nekoliko kilometara prije velebnoga Pelješkog mosta. Idealno mjesto za 'vinsku pauzu' na (pro)putovanju prema jugu, gdje možete zastati uživajući u pogledu na more i kušati vina Deak uz mini plate domaćih proizvoda – pršuta, sira, inćuna, srdela, salate od plodova mora i dr. Vinarija posebnu pozornost posvećuje izvornim sortama te je za pošipe već dobila mnoge nagrade, od kojih vrijedi izdvojiti pošip Ćaća moj 2021 (jedino zlato iz Dalmacije na prošlogodišnjem velikom njemačkom ocjenjivanju Mundus Vini 2022 i srebro na IWC London 2022), i pošip Ćaća moj 2018. sa srebrnom medaljom na ocjenjivanju Decanter 2019.

Berba pošipa
Foto: Instagram

Nagradama se upravo pridružila i zlatna medalja za plavac mali Ćaća moj 2020 na “Mundus Vini Spring Tasting 2023”, ocijenjen s visokim 91 bodom!

Plavac mali
Foto: Instagram

Na zagrebačkoj degustaciji predstavljene su premijerno berbe koje će uskoro izaći na tržište. Aperitivno su gosti kušali ružičasto polusuho vino Rosé Dama 2022  (plavac mali, syrah), nježne, elegantne roza boje, prelijepe voćne aromatike, mirisa na šumske jagode i sočnoga, slatkastog okusa. Oduševio je sve nazočne (ne samo dame, iako se zove Dama!). Naziv vina igra je slova u kojoj su vješto uklopljena sva početna slova imena članova obitelji (Damir, Marijana, sinovi Dino, Denis te kćeri  Maša i Mara).

Foto: Julio Frangen
Foto: Julio Frangen

 

 

          

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije