Kompot je dio kulinarske kulture zemalja Srednje, Istočne i Južne Europe. Njegova proizvodnja je u opadanju od 1980-ih kada ih zamijenjuju voćni sokovi i druga gotova pića. Mi vam svakako preporučujemo pripremanje ovog napitka jer ćete se opskrbiti potrebnim vitaminima za ovo prijelazno vremensko razdoblje. Također je bitno razlikovati domaći kuhani kompot od onog kupljenog u dućanu koji obiluje šećerom i konzervansima te nije toliko nutritivno hranjiv kao kompot u kojeg stavljate vlastito domaće voće, a umjesto bijelog šećera možete koristiti zdravije verzije sladila, poput šećera kokosovog cvijeta ili možete koristiti domaći med.
1. Kompot od jabuka
Sastojci:
500 g jabuka
500 ml vode
40 g šećera
1 vanilin šećer
1/2 limuna
1 štapić cimeta u kori
Priprema:
1. Jabuke operite, ogulite i narežite na kriške.
2. Izvadite im sjemenke i kriške stavite u kipuću vodu.
3. Dodajte šećer, vanilin šećer, limun narezan na kolutiće, štapić cimeta te kuhajte 10-15 minuta.
2. Kompot od višanja
Sastojci:
750 g višanja
10 dkg šećera (ili zdravije verzije poput kokosovog šećera, javorova sirupa itd.)
3 dcl vode
rum
cimet
Priprema:
1. U lonac ulijte vodu i dodajte šećer te kuhajte dok ne zakipi.
2. U kipuću šećernu vodu stavite oprane i očišćene višnje.
3. Dodajte ruma i cimeta po želji.
4. Kuhajte dok višnje ne postanu mekane.
3. Kompot od šljiva
Sastojci:
750 g šljiva
1 l indijskog čaja
5 žlica šećera u prahu
1 žličica cejlonskog cimeta
Priprema:
1. Skuhajte litru čaja. Operite i očistite šljive od koštica te ih stavite u posudu i prelijte čajem.
2. Ostavite šljive da stoje 2-3 sata, a tekućinu prelijte u posudu za kuhanje te dodajte cimet i šećer u prahu.
3. Kuhajte na laganoj vatri 15 minuta, a po želji poslužite toplo ili hladno.
4. Kompot od dunje
Sastojci:
1 veća dunja
1 l vode
3 jušne žlice meda
žličica cimeta
Priprema:
1. Dunju dobro operite, ogulite ako želite i narežite na komadiće.
2. Komadiće dunje pospite cimetom, prelijte vodom i ugrijte do vrenja.
3. Kad voda provrije, dodajte med i kuhajte kompot još 5 minuta na nižoj temperaturi.
5. Kompot od kruške
Sastojci:
3 kruške (oguljene, očišćene i narezane na kockice)
1 žlica limunova soka
50 g šećera
1/2 čajne žlice cimeta u prahu
60 ml vode
Priprema:
1. Stavite sve sastojke (osim vode) u zdjelu i dobro ih promiješajte.
2. Kuhajte na laganoj vatri uz konstantno miješanje dok se na dnu zdjele ne stvori tanki sloj tekućine (oko 3 minute).
3. Malo pojačajte vatru, dodajte vodu i kuhajte dok kruške ne omekšaju (oko 15 minuta).
Po domaće sezonsko voće za kompot otiđite do Trešnjevačkog placa.