Ledeni vjetar mnogima je omiljena slastica, a posebno osvježavajuća može biti u vrućim ljetnim danima kada je odličan izbor laganog i voćnog deserta kojem ne mogu odoljeti mnoga istančana nepca. Možete koristiti razno sezonsko voće po želji za pripremu omiljenog kolača, a ovaj put baziramo se na - jagode.
Sastojci:
Kore:
- 9 bjelanjaka
- 25 dag šećera
- 1 velika žlica jabučnog octa
Krema:
- 9 žumanjaka
- 4 žlice šećera
- 4 žlice oštrog brašna
- 2,5 dl mlijeka
- 2 vanilin šećera
- 250 g margarina
- 4 dl slatkog vrhnja za šlag
- oko 0,5 kg jagoda
Priprema:
Odvojite bjelanjke od žumanjaka i istucite čvrst snijeg od bjelanjaka uz dodatak šećera i jabučnog octa.
Lim za pečenje obložite papirom za pečenej i od istućenih bjelanjaka ispecite koru na 150 stupnjeva dok ne poprimi nježno zlatnu boju.
Pustite da se ohladi, a zatim je narežite na tri jednaka dijela. Dok se kora hladi, priremite kremu od žumanjaka. Pjenasto ih umutite sa običnim i vanilin šećerom, zatim dodajte brašno i mlijeko. Smjesu kuhajte dok se ne zgusne i pustite da se ohladi.
U ohlađenu kremu dodajte pjenasto izrađen margarin i tučeno slatko vrhnje. Na koru namažite kremu, dodajte narezane jagode pa šlag. Slažite tako koru na koru. Stavite u hladnjak da se torta ohladi i stisne i poslužite hladnu.
Pogledajte i video kako pripremiti Ledeni vjetar
Sa kojim crnim jagodama crna Linda? Di ti je bio recept dok je trajala sezona jagoda? Fakat vas gadno stisla sezona godisnjih odmora.