Kultura ispijanja kvalitetnih vina kao svojevrsni lifestyle postala je dio svakodnevice osviještenih ljubitelja ponajboljih vina, a sve ih je više jer su ambiciozni proizvođači postavili letvicu poprilično visoko.Posljednjih dvanaestak godina pratimo rapidne promjene na vinskoj sceni, a kako se mijenjaju trendovi, tako se i moda kvalitetnih degustacija prilagođava novim stremljenjima. Dok je u osamdesetima i devedesetima bila popularna takozvana diktirana moda da je poželjno da svaka vinska sorta mora imati svoju čašu, prvo desetljeće novog milenija sa sobom donosi preporuku da je dovoljno svega sedam čaša kako bi se zadovoljila kvalitetna degustacija: burgundska forma, bordoška forma, zatim jedna univerzalna čaša za lagana crvena i strukturiranijabijela, čaša za bijela vina, jedna za champagne ili pjenušac i naposljetku čaša za desertna vina i sauterne i jedna za digestive.
Reduciravši tako osnovnu postavu čaša na sedam osnovnih uvelike je olakšan rad u profesionalnom segmentu visokog ugostiteljstva, a rado je prihvaćena i u privatnim kolekcijama educirane populacije ljubitelja vina. Kako ništa ne traje zauvijek i sve je podložno pomodnosti, posljednjih godina mali elitni proizvođači ručno puhanih čaša reduciraju asortiman, tako da se preporučuje jedna burgundska, jedna bordoška, čaša za bijela vina, za champagne i za digestive. Sommelieri se slažu da je tih pet čaša više nego dovoljno, stoga je i trend globalno sve prihvaćeniji.
Najekstremniji postulat postavila je tvrtka Marienglas, elitna manufaktura iz sjevernoaustrijskog Neunagelberga koju već u dvanaestoj generaciji vode Eva i Kurt Zalto te predlažu two for all: jednu burgundsku za velika crvena, teška bijela i biodinamička vina i jednu za svježa bijela i laganija crvena vina. U kolekciji Golden Cut postoje i dva kaleža za mjehuriće: champagne i pjenušce i jedan za digestive. Ove čaše filigranske finoće, elastično mekane zahvaljujući strukturi kristalina, pružaju sofisticiranu snagu olfaktivno-gustativnom faktoru i dobru ravnotežu u ruci te u dvije forme sasvim zadovoljava i najzahtjevnije tastinge. Potvrđujemo, manje je više.