Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljeto na razmeđu Slavonije i Podravine

Dvorac Pejačević u Virovitici, jedinstveni Pustara Višnjica i Geoinfo centar u Voćinu zadivit će vas ponudom

Ljepote Virovitice
Foto: Nikola Zoko
1/12
29.06.2024.
u 14:35

Prekrasan Dvorac Peječević danas je jedinstven gradski muzej koji ima moderni postav na nekoliko etaža i prekrasan park sa pet mostova u okolici

Ukoliko želite provesti vikend na nekoj od destinacija na hrvatskom kontinentu, svakako preporučam da se zaputite u Viroviticu;  doista divan grad koji se nalazi na spoju Podravine i Slavonije i kojeg određuju prirodne ljepote rijeke Drave i Papuka, ali i bogata povijest koju pričaju muzeji i ulice. Bez obzira na to idete li na jednodnevni izlet ili biste htjeli ostati par dana, imat ćete što za vidjeti. Virovitica je doista posebna, a samo pogled na dvorac Pejačević u središtu grada u kojem je sada smješten gradski muzej s vrlo originalnom i izvrsnom ponudom, svakako vam mora biti jedna od točaka obilaska. Kroz nekoliko katova muzej priča priču o povijesti grada koji je živio na eksploataciji drven mase koje je u okolici bilo u izobilju, te o plemenima koja su prva naseljavala današnju Viroviticu, ali i o starinskim običajima, uređenju kuća, svemu onome što je dio tradicije toga kraja. No, muzej ima i dio posvećen modernim autorima, te popularizaciji umjetnika koji su iz Virovitice.

Osim samog dvorca Pejačević, iznimno je zanimljiva i njegova parkovna okolica, obzirom da je dvorac smještan na uzvisini oko koje su šančevi preko kojih prelazite preko četiri mosta od kojih svaki ima svoju priču. Dvorac Pejačević, naime s okolnim parkom spada u jedan od najljepših kulturno povijesnih znamenitosti kontinentalnog dijela Hrvatske, pa krenete li u istraživanje Virovitice, do dvorca Pejačević doći ćete preko jednog od pet mostova koji pričaju priče o ljubavi, glazbi, gimnaziji, ali i položaju čovjeka u današnje vrijeme. Svaki od njih posebna je turistička priča koja svakodnevno oduševljava sve više turista koji otkrivaju ovaj grad.

Sve što vidite s lijeve i desne strane dvorca Pejačević u Virovitici je zanimljivo - crkva Sv. Roka, zaštitnika grada s prekrasnim ružičnjakom, prolazi u kojima se nalaze zanimljivosti poput klavira kojeg mogu zasvirati baš svi, gimnazija s trgom na kojem se održavaju brojne manifestacije u Virovitici, glazbeni most koji 'svira' dok hodate po njemu...U neposrednoj blizini dvorca je i zgrade sa crveno-plavom fasadom koja pomalo odskače od okolnih zgrada i pred kojom se nalazi klupa s brojevima - to je hommage umjetnici Editi Schubert koja je svojim radom zadužila Virovitičane, a metalna instalacija na istoj strani grada poziv da odsvirate Odu radosti. A zgrada - riječ je o prvom hotelu izgrađenom u ovom kraju još u 19. stoljeću.

Obilazak destinacije možete nastaviti odlaskom u neku od brojnih vinarija. Jedna od njih se smjestila nedaleko centra grada - riječ je o podrumu Vineda koji se nalazi u selu Vukosavljevica u srcu Virovitičkog vinogorja na pjeskovitom tlu koje je uvelike doprinijelo tome da s etiketom ove vinarije možete kušati pitka vina s posebnim aromama. Osvježit će se kod domaćina domaćim proizvodima; od kulena, sireva, voća, a sve to možete kušati uz njihov pjenušac Chardonnay, Graševina, Rose crni pinot. Vlasnici Andreja Kaša Kovač i suprug Damir Kaša, ispričat će vam sve što želite znati o njihovim vinima, s čime ih je najbolje piti, a doznat ćete i nešto novo o vinarskoj tradiciji toga kraja u njihovoj prekrasnoj drvenoj kušaonici.

Foto: Nikola Zoko

Izlet u Virovitički kraj ne smije proći bez posjeta Pustari Višnjica koja je od Virovitice udaljena svega 20-ak kilometara, a nalazi se na ravnici koja spaja obronke Papuka i rijeke Drave. Riječ je o imanju bogate povijesti, a kako su nam pojasnili domaćini, naziv pustara došao je iz vremena kada su na tome mjestu bila naselja bezemljaša, tzv. „pusta“ na kojem je nekad bila ambulanta i škola, a koje je danas pretvoreno u prekrasno imanje otvoreno manjim i većim grupama ljudi. Na ovom se mjestu može boraviti i nekoliko dana, obzirom da imaju razne smještajne kapacitete; od hotelskog do smještaja u sobama koje su nekada bile dio imanja gdje su bili smješteni konji.  Pustara Višnjica je i mjesto gdje se održavaju svadbene svečanosti, a lokacija za druženje sa životinjama ili za fotografiranje u prirodi je bezbroj. U restoranu možete kušati jedinstvenu domaću hranu, a na imanju naučiti timariti konje, jahati, raditi u štali, hraniti jelene, voziti se kočijom, vrtlariti u tematskom vrtu, pohađati gastronomsku, slikarsku i mnoge druge radionice. Za sve one koji vole biciklirati  od Pustare Višnjice vodi obilježena cikloturistička ruta uz rijeku Dravu i planinu Papuk.

Papuk je posebna priča koju se ne smije zaobići i koju svake godine obilaze i brojne školske ekskurzije, obzirom da mogu uživati u prirodi i jedinstvenom Geoinfo centru u Voćinu. Naime, slavonski ljepotan Papuk prostire se na površini od 226 četvornih kilometara i prvi je geopark Hrvatske. Spada u park prirode / UNESCO svjetski geopark i u ljetnim mjesecima pruža odlično osvježenje. Papuk je vrlo inspirativan; pričajući priču o grofovima koji su tu živjeli, zabavan za cijelu obitelj bez obzira krenete li u park šumu Jankovac na kružnu šetnju sve do slapa Skakavca ili se popnete u Sekulinačke planine koje karakterizira look prašume s dominacijom šume bukve i jele stare preko 150 godina.

Foto: Nikola Zoko

Na ulazu u park prirode Papuk, u pitoresknom mjestu Voćin nalazi se jedinstveni Geoinfo centar. Smješten je u modernoj zgradi na dvije etaže s jako zabavnim 6D kinom u kojem možete pogledati filmić u trajanju od 20 minuta i saznati sve o prošlosti ovog prirodnog lokaliteta kojeg su oblikovali potresi, mora i kojim su hodale životinje kakve danas gledamo samo u filmovima. Kada u filmu pogledate svu tu povijesnu priču Papku, bit će vam jasniji i postao Geoinfo centra koji ima nekoliko segmenata; postav geologije, biologije i kulturno-povijesne baštine, a svi su praćeni multimedijalnim sadržajima; interaktivnim ekranima, virtualnom stvarnosti u nišama,  vjernim prikazima i rekonstrukcijama te stvarnim artefaktima i dijelovima prirode. Dio posjetiteljskog centra je geo kapsula kao prostor za dječje radionice te geo bar, prostor za odmor i okrjepu te geo suvenirnica.

Ove sadržaje koje smo obišli u jednodnevnom izletu u virovitičkom kraju svakako preporučamo, no tamošnja je Turistička zajednica osmislila i predlaže i brojne druge lokacije koja su zanimljive, pa ih se može obići. Sve detalje za ljeto u Slavoniji i Podravini možete pronaći na njihovoj stranici. 

GALERIJA Razgledavanje PP Papuk

Ljepote Virovitice
1/9

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije