Riba je za naše ljude koji žive uz obalu oduvijek bila hraniteljica. Čak i u najtežim vremenima prehranjivala je gladna usta. Danas je riba premalo zastupljena u svakodnevnoj prehrani, a Hrvati je jedu znatno manje nego susjedi.
Prosječnom je Hrvatu draža prasica od srdela, govore podaci prema kojima prosječan Hrvat godišnje pojede svega 8,5 kilograma ribe, što pokazuje da se ova zdrava namirnica na našim tanjurima nalazi upola rjeđe od svjetskog prosjeka.Prosjek je rezultat istraživanja prehrambenih navika kontinentalaca i primoraca, koji ipak nešto češće konzumiraju ribu. No, i oni to rade nedovoljno, za razliku od Talijana, Španjolaca i Grka.
– Riba je dragocjena namirnica jer sadrži višestruko nezasićene masnoće koje su dragocjene u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i bogata je mineralima, jodom, kalijem, natrijem i bakrom – objašnjava mr. Mirela Marić, nutricionistica iz poliklinike Aviba.
Iz uzgoja ili divljakuša?
Napominje da je konzumacija ribe važna za pravilno funkcioniranje živčanog sustava jer sadrži vitamine iz B skupine. Ovisno o tome koju ribu birate, ona je sjajan saveznik u borbi protiv viška kilograma jer je uglavnom – nemasna.
Tu se posebice ističu bakalar i oslić, a slijede ih list i raža. Inćuni, zubatac i srdela prihvatljivo su masne ribe, dok se nešto konkretnijim i masnijim zalogajem smatraju cipal, trilja, sabljarka i tuna. No, i njih ne valja izbjegavati jer su bogate masnim kiselinama omega 3 i čuvaju krvne žile i srce te “prijateljuju” sa serotoninom, hormonom raspoloženja.
Iako bi ribe “divljakuše” bile najbolji izbor, nema razloga izbjegavati one iz ribogojilišta. Doduše, nešto su masnije jer se kreću u manjem prostoru, no njihovo je meso zdravo. Obično su sve iste veličine, dakle jednako su stare. Najbolje je ribu konzumirati svježu isti dan kada je kupite, baš kao i ostale plodove mora. Neka priprema bude što jednostavnija i kraća da riba ne bi izgubila na svojoj nutritivnoj vrijednosti.
Odlučite li se za kuhanu ribu, iskoristite malo korjenastog povrća i skuhajte je u vrlo malo vode. Ako je pečete, pripazite da se meso ne presuši. Najbolje ju je peći prekrivenu papirom za pečenje, s tim da ga nekoliko minuta prije kraja uklonite. Ako ste ljubitelji sirove ribe i školjaka, pripazite na izvor jer su vrlo često prijenosnici virusa koji uzrokuju probavne probleme ili listerije, mikroorganizme koji se razmnožavaju kada higijenski uvjeti i temperatura konzervacije ribe nisu odgovarajući.
Listerija može izazvati gastroenteritis. Ako niste sigurni u savjete prodavača ribe, potrudite se pomirisati je i obratite pozornost na njezine oči koje moraju – ako je riba svježa – biti vlažne i bistre.
>>Čuvarica okusa: 'Iza svake žene stoji muškarac, a iza mene moj gladni Dalmatinac'
>>Blagdani počinju uz Slano&Slatko
U ovoj seledri nema ribarnice.Miki nije napravio trznicu u N.Jelkovcu .Popalio je lovu