Dobro je znati

Evo zašto biste danas trebali pojesti nešto od ovoga

Hrana kolaz
Foto: Thinkstock/Shutterstock
1/6
04.02.2015.
u 08:27

Paprike sadrže čak četiri puta više vitamina C nego naranča

Prehranu trebate uvijek prilagoditi sezonskim i vremenskim uvjetima.

Prema staroj indijskoj disciplini ayurvedi dobro je u hladnije dane uzimati hranu koja zagrijava tijelo i obrnuto. Zato neka vaša prehrana uvijek prati promjene u prirodi i služi kao kvalitetan temelj uspješne prilagodbe tijela i psihe.

Češnjak, čili papričice, sjemenke gorušice i crni papar pojačavaju probavnu vatru i zagrijavaju tijelo, crvena leća, med, svi mliječni proizvodi također griju tijelo, kukuruz i kesteni su sezonska hrana koja je dobar izvor energije, mahunarke, cjelovite žitarice, krumpir, müsli su namirnice bogate magnezijem, dok će razvoju mentalnih sposobnosti doprinijeti unos mladoga graha i općenito svih vrsta sjemenki koje poboljšavaju i mentalne i reproduktivne funkcije kao što su suncokretove i lanene sjemenke i sjemenke bundeve te orašasti plodovi kao što je lješnjak i orah, a osim nezaobilazne pšenice i njezinih proizvoda, zimu bi svakako trebalo obogatiti hranjivim žitaricama kao što su proso, zob i heljda.

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL/Instagram

Foto: Thinkstock

„Smrdljiva ruža“ tj. češnjak, kako su ga u Grčkoj još nazivali, jedan je od najstarijih kultiviranih biljaka u svijetu. Danas je dokazano da češnjak sadrži 200-tinjak aktivnih tvari – bogat je eteričnim uljima koja sadrže sumpor, vitaminima (A, B1, B2 i C), mineralima (kalijem, željezom, jodom, kalcijem, selenom i fosforom), sadrži aminokiseline, enzime, polioze poput inzulina, adenozina i alicina. Ima izuzetno jaka antivirusna, antibakterijska i antifungalna svojstva. Snažan je antioksidans, djeluje protuupalno i odlično djeluje na imunitet.

Ujedno je i odlična namirnica za hladne zimske dane, pogotovo u vrijeme kada vladaju gripe i prehlade. Svakodnevno pojedite 2-3 režnja češnjaka. Vitamin C odlično je sredstvo u borbi protiv umora, kao antioksidans ima važnu ulogu u jačanju, imunološkog sustava, a ima ga u svom sezonskom voću: kiviju, mandarini, naranči, naru, te povrću: bući i paprikama. Paprike sadrže čak četiri puta više vitamina C nego naranča.

>>Pročitajte zašto ne biste trebali jesti ćevape bez luka

>>Ulje lana jedno je od najzdravijih ulja

Komentara 4

Avatar mrado88
mrado88
08:53 04.02.2015.

lako je reći da je češnjak dobar...to i ja znam ali ako ga budem konzumirao u preporučenoj količini žena će me izbaciti iz kreveta a onda ćete vi sutra objaviti članak kako su Hrvati sve manje aktivni u krevetu.....tko bi vas novinare zadovoljio.....

KA
Karlek1
09:07 04.02.2015.

Češanj bi se mogao narezati i onda piti kao tableta.

OP
openheimer2
11:13 04.02.2015.

ko če to donjet s placa pa žena ko drugi da se smrad može najest

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?