Divota u Trgetu, malom ribarskom mjestu na kraju Raškog zaljeva, koji i danas odolijeva masovnom turizmu. Zvuk cvrčaka, pogled na jedrilice i drvene jedrenjake, domaći pozdravljaju turiste podižući čašu malvazije, a u dva restorana ponosno gostima pokazuju svježe kvarnerske škampe, orade, sipe... Toliko je minijaturno ovo turističko mjesto da niti jedan gost neće proći – nezamijećen. Domaći, kojih zimi ovdje ima u svega pet kuća, radoznalo promatraju svako novo lice.
Samo 27 kuća, u pet se živi
Uostalom, kućnih je brojeva od 1 do 27.
– Tek pet ili šest kuća su stalno pune, ovih ostalih 20 su povremeni. Šverketi, Jelčići, Čeh, Zupičić, Blažina i ja, kao najstariji koji je cijele godine u mjestu, Percan – govori Franko Percan (77).
Maše mu susjed, prijatelj iz djetinjstva koji je cijeli život proveo preko Velike Bare pa poziva.
– Idemo na kupanje! Tu sam s ove rive skakao prije 80 godina, a tada sam bio sedmogodišnjak, pa vi računajte kada je to bilo – veselo priča Bruno Viskovich (87) pa dodaje:
– A vidi baš ovdje, kad se četrdesetih u Trgetu iskrcao Mussolini, sjećam se kao i danas, mahao je nama mještanima i vikao "Ciao, Ciao". Pitao sam se tko je taj, a stariji su mi rekli "To je Capo". Došao je hidrogliserom pa išao gore u Rašu pogledati kako napreduje gradnja rudnika. Sjećam se ja i kad su nas bombardirali, a mi klinci tu gledali što se to događa iznad našeg mjesta, umjesto da smo spašavali živu glavu od bombi koje su padale – govori Viskovich. On je gotovo cijeli život proveo u New Yorku, a vodio je restoran San Giusto tek dva bloka udaljen od zgrade Ujedinjenih Naroda.
– Robert F. Kennedy, Richard Nixon, Robert de Niro... tko će ih se sve sjetiti, svi su dolazili kod mene u restoran, a gdje su tek naši predsjednici i diplomati. I kuhao sam im čak i jotu! Istarska jela sam radio u New Yorku, jadranski brudet, u tome su uživali. A čak sam tamo u kvartu napravio i – boćalište! Pa smo boćali s Amerikancima – smije se Viskovich, ugostitelj iz malenog Trgeta.
U mjestu su jedan do drugog, restoran Nando i restoran Martin Pescador. U ta se dva istarska razvikana restorana odvija sav društveni život Trgeta.
– Gastronomija je forte našeg mjesta. Gosti prvenstveno ovdje dolaze iz cijele Istre ne bi li uživali u morskim delicijama. Sve pripremamo po tradicionalnim recepturama. Specijalitet su živi škampi, jer su svježi, no treba paziti da škamp ne ugrize kliještima – govori Sunčana Gobo, vlasnica restorana Nando.
Zašto bi turist došao kod vas u Trget? Čime ga privlačite?
– Mirom! Ljudi danas žele izbjeći gužvu – govori Percan pa objašnjava:
– Došao nam je bračni par iz Dubrovnika, odsjeli su kod mene par dana i onda mi rekli "Prošli smo cijelu Dalmaciju, ali nikad nismo vidjeli ovako mirno mjesto kao Trget. Kupit ćemo kuću"! Ostali smo u čudu, jer znamo koliko lijepih mjesta na našoj obali ima, a da su oni odabrali baš naše. Malo je ljudi za nas čulo, ali u posljednje vrijeme počeli smo se razvijati, otkrivaju nas, imamo i marinu, koje nekad nije bilo...
Uvala bez vjetra
Prekine ga u priči susjed iz New Yorka pa kaže:
– Prije 80 godina i danas Trget je noć i dan, naravno nabolje! Grade se nove kuće, ma milina.
Nautičarima je ova lokacija zanimljiva, nema velikih vjetrova, zaštićeni su tu u zaljevu i od juga i od bure. Na plažama Proveži, Biljina, Rupa i Get gužvi nema.
Domaći dodaju:
– Osjećamo se kao da živimo u fjordu, pa i Norvežani tvrde da im je tu ljepše nego kod njih u njihovim fjordovima... Nama je predivno, nadamo se i turistima...
Gostoljubivost i susretljivost 10
Čistoća i urednost mjesta 8
Plaže 8
Raznolikost smještaja 7
Kvaliteta ugostiteljske ponude 9
Sadržaji za djecu 7
Događanja 7
Opskrbljenost 8
Autohtonost 9
Opći dojam 8
Ukupna ocjena 81
Metajna 85
Trget 81
Lukovo 79
Pomer
Valbandon
Ika
Selce
Bakarac
Omišalj
Veli Lošinj
Dajla
Mandre
Vrsi
Vrgada
Kožino
Tribanj
Prvić Luka
Pirovac
Tribunj
Jadrtovac
Rogoznica
Podgora
Okrug
Stobreč
Zaostrog
Zaton
Komarna
Viganj
Drače
Target s jedne strane,Ravni s druge ..mir i uživancija...neš kaj se nemre opisat rečima ..to treba videti i doživeti