Plan upravljanja destinacijom

Hvar se suočava s izazovima masovnog turizma: Gradska uprava poduzima mjere za smanjenje posljedica party kulture

Hvar
Foto: Ivana Ivanović/Pixsell
1/8
06.08.2024.
u 11:40

Unatoč uspješnim turističkim rezultatima i bogatoj ponudi, grad Hvar se suočava s izazovima masovnog turizma i reputacijom party destinacije. Veliki broj turista i intenzivni noćni život ponekad stvaraju probleme lokalnom stanovništvu, poput zagađenja, gužvi i narušavanja mira. Turizam općenito nepovoljno utječe na klimatske promjene i remeti lokalnu kulturu, ako se ne pridaje dovoljno pažnje održivosti, što treba biti zadatak svakog gosta i turističkog djelatnika, jer turizam može koristiti ljudima i planetu Zemlji ako se svi ponašamo odgovorno. Gradska uprava Hvara prepoznala je ove izazove i poduzet će niz mjera kako bi regulirala masovni turizam, smanjila negativne učinke party kulture te se fokusirala na održivost, kao smjernicu turizma na Hvaru. Potaknuta zadnjim događajima, sve resurse će usmjeriti prema izradi kvalitetnog plana upravljanja destinacijom, koji će biti temeljni dokument za donošenje odluka u predstojećem razdoblju.

29.07.2024., Hvar - Predvecerje na hvarskoj rivi. Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Turizam koji je balansiran i inkluzivan na način da, osim što promišlja o potrebama posjetitelja i turista, bude uistinu i benefit lokalnom stanovništvu, ali ne samo kroz zadovoljavanje potreba pojedinca, već cijele zajednice. Turizam je snažna sila koja može biti pokretač mnogih dobrih ali i loših stvari. Novim Zakonom o turizmu po prvi puta će se dati alati JLS da upravlja turističkim tokovima na način koji sami odaberu.


Niz novih mjera

Jedna od ključnih mogućnosti koje će JLS imati je zabrana izdavanja novih dozvola za apartmane. To znači da lokalne vlasti mogu ograničiti ili potpuno zaustaviti daljnji razvoj smještajnih kapaciteta ako procijene da je trenutna infrastruktura dovoljna ili preopterećena. Ovakva mjera može pomoći u očuvanju kvalitete života lokalnog stanovništva i održavanju ekološke ravnoteže.

Uz to, JLS će moći regulirati radno vrijeme turističkih objekata kao što su kafići, restorani i noćni klubovi. Ovim se nastoji smanjiti buka i poremećaj javnog reda, posebno u područjima koja su pod velikim turističkim pritiskom. Također, lokalne vlasti će imati ovlast da donose posebne propise o korištenju javnih prostora, organizaciji javnih događanja i manifestacija, te upravljanju prometom u turistički frekventnim zonama. Nadalje, JLS će moći uspostaviti i implementirati sustave za nadzor i praćenje turističkih tokova, što uključuje postavljanje ograničenja broja posjetitelja na određenim atrakcijama ili područjima, kako bi se spriječilo prekomjerno iskorištavanje resursa i zaštitila prirodna i kulturna baština.

Foto: Ivana Ivanović/Pixsell

Ove mjere omogućit će lokalnim zajednicama da balansiraju između ekonomskih koristi od turizma i očuvanja kvalitete života svojih stanovnika, kao i zaštite okoliša i kulturnih znamenitosti. U konačnici, cilj je stvoriti održiviji i odgovorniji turistički sektor koji koristi i lokalnom stanovništvu i turistima.


Zelena tranzicija dio turističke strategije

Hvar ozbiljno pristupa zelenoj tranziciji i održivosti kao ključnim elementima svoje turističke strategije. Osim toga, destinacije, hoteli i resorti koji promišljaju 'zeleno' postaju omiljena odredišta sve većem broju gostiju. Hvar ni u ovom segmentu ne kaska za svjetskim trendovima. Valamar Amicro Green resort odličan je primjer jedne takve održive prakse. Smješten je u Starom Gradu i nosi titulu Prvog hrvatskog eko ljetovališta. Na turističkom kompleksu se reciklira sve što je moguće ponovno upotrijebiti, a sve je sagrađeno od manje štetnog materijala za okoliš. Uz to, postavljeni su i solarni paneli na kućicama gdje borave gosti, sva vozila u resortu su električna, a u vrtu, koji se nalazi u blizini recepcije, djeca sade povrće i začinsko bilje.

Valamaru uz bok stoji Maslina resort. Riječ je malom, ekskluzivnom resortu kojem je cilj gostu pružiti personalizirani luksuz, a vlasnici su priču gradili na održivim praksama. Maslina je u ovom hotelu vidljiva na svakom koraku, a kozmetika za higijenu koja se nudi gostima napravljena je pretežno od masline i ostalih trava s lokaliteta kako bi se održala povezanost s lokalnim stanovništvom.

Priča o održivom turizmu je nužnost za budućnost u koju se treba uključiti svaki pojedinac, od turista do lokalnog stanovništva, a takva praksa će se, nedvojbeno, nastaviti razvijati u gradu Hvaru. Ipak, dobro je zapamtiti da odluke koje svaki pojedinačni dionik turizma napravi danas, utjecat će na to da budućim generacijama ostavimo ovaj komadić raja na Zemlji.


Uspješna sezona

Ljeto 2024. pokazalo se izuzetno uspješnim za grad Hvar, destinaciju kojoj se često pridaje niz epiteta, poput spektakularan, osunčan, mirisan, a svi do reda ističu njezine prirodne ljepote, kulturnu baštinu i turističke atrakcije.

Prema eVisitoru je u ovom Gradu Sunca ili Lavandinom otoku, kako ga neki nazivaju, do 31. srpnja evidentirano 106.176 gostiju koji su ostvarili 363.393 noćenja, što je jedan posto manje noćenja nego lani. Ove brojke ne iznenađuju jer Hvar posjetitelje osvaja na prvu, zahvaljujući slikovitoj obali, kristalno čistom moru i šarmantnoj arhitekturi. No, ne odmažu i njegovi bajkoviti vinogradi, maslinici i autentične konobe u kojima se može osjetiti pravi okus Mediterana i jedinstveni doživljaj lokalne kuhinje i vina.

Foto: Ivana Ivanović/Pixsell

Grad je poznat i po svojim luksuznim hotelima, restoranima, po jedinstvenoj kulturnoj i prirodnoj baštini, no njegov najveći adut su ljudi, lokalno stanovništvo koje svake godine u svoj dom dočekuje goste iz cijelog svijeta.

Sve čari Hvara prepoznao je i ugledni američki magazin Travel + Leisure, koji je otok uvrstio među nezaobilazne destinacije na ovogodišnjoj World's Best Award, a na temelju rezultata glasanja, Hvar je proglašen 3. najboljim otokom u Europi i 7. najboljim otokom na svijetu.

No, tu svjetska priznanja ne staju jer su naš jadranski dragulj nahvalili i drugi brojni ugledni časopisi i portali. Hvar je, naime, nominiran za najbolji otok na Condé Nast Traveler Readers’ Choice Awards 2024. Riječ je o prestižnoj nagradi gdje najboljeg biraju isključivo strani čitatelji, a pobjednik će biti objavljen u studenom 2024. O Hvaru je pisao i popularni Time koji ga je uvrstio u svoju listu 10 nezaboravnih destinacija za putovanje, dok je Forbes osunčani otok proglasio najatraktivnijom otočkom destinacijom za posjetiti u ovoj godini.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije