Crijeva igraju ključnu ulogu u probavi i apsorpciji hrane, uključujući bitne hranjive tvari potrebne za naše cjelokupno zdravlje. Postoji nekoliko čimbenika koji mogu pridonijeti lošem zdravlju crijeva, kao što su genetika i izbor načina života, stoga je važno održavati ga zdravim. Simptomi lošeg zdravlja crijeva mogu uključivati umor, bolove u trbuhu, nadutost i neočekivane oscilacije težine, piše Express.
Nutricionistica i kuharica iz Ujedinjenog Kraljevstva, Lily Keeling, naglasila je potrebu za edukacijom o poboljšanju i održavanju zdravih prehrambenih navika za podršku zdravlju crijeva. "Kada je riječ o slušanju vlastitog instinkta, jasno je da ljudi trebaju neke smjernice. Uz čimbenike kao što su stres, pušenje i nedostatak sna, prehrana s velikom količinom prerađene hrane i nedostatkom svježeg voća i povrća može dovesti do lošeg zdravlja crijeva", objasnila je.
Ako ste zabrinuti da biste mogli imati problema s probavnim sustavom, prvo se posavjetujte sa svojim liječnikom opće prakse, koji će moći istražiti vaše simptome i dijagnosticirati sva stanja koja zahtijevaju liječenje, rekla je Keeling. Dodala je i da možete napraviti testiranje na intoleranciju na hranu da biste znali što trebate uvrstiti, a što izbaciti u prehrani. Ovo su neke od namirnice koje je Lily predložila za poboljšanje zdravlja crijeva.
Hrana bogata vlaknima: Vlakna su ključna za održavanje zdravog probavnog sustava, a pomažu nam i da se duže osjećamo sitima. Prosječna odrasla osoba treba težiti unosu oko 30 grama vlakana dnevno, a uključivanje više namirnica bogatih vlaknima poput slanutka ili leće u vašu prehranu može vam pomoći da postignete taj cilj.
Slično tome, svjesne promjene u redovitim obrocima mogu povećati unos vlakana. Keeling je predložila da umjesto bijelog kruha odaberete kruh od integralnog brašna, a svoje uobičajeno voće zamijenite smokvama, suhim šljivama, datuljama, grožđicama i suhim breskvama.
Probiotičke namirnice: Probiotici su živi mikroorganizmi koji mogu poboljšati cjelokupno zdravlje i dobrobit ako su uključeni u uravnoteženu prehranu. Jogurt je jedna od najboljih probiotičkih namirnica za promicanje cjelokupnog zdravlja crijeva.
Međutim, ne sadrže svi jogurti žive probiotike, stoga je važno odabrati one s aktivnim ili živim kulturama.
U istom smislu, neki sirevi, poput svježeg sira, mogu sadržavati probiotike, ali Keeling je savjetovala da uvijek provjeravate ambalažu i etikete na hrani. Druge namirnice bogate probioticima uključuju kiseli kupus, kimchi i kombuchu. S mnoštvom ukusnih recepata diljem svijeta koji sadrže ove sastojke, nikad vam neće nedostajati ideja.
Ostanite hidrirani: Dehidracija može dovesti do raznih zdravstvenih problema, uključujući loše zdravlje crijeva. Stoga, kada želite poboljšati zdravlje crijeva, osigurajte da ostanete hidrirani pijući puno vode svaki dan. Međutim, postoji niz ukusnih namirnica koje imaju visok sadržaj vode i mogu vam pomoći da ostanete hidrirani poput krastavaca koji se sastoje od 96 posto vode, lubenica i žutih dinja, jabuka i špinata. Nutricionistica je preporučila da ove namirnice uvrstite u svoju prehranu da biste održali razinu hidratacije.
GALERIJA: Ove namirnice reklamiraju kao zdrave, no trebali bismo ih izbjegavati u širokom luku
Dok okolišni čimbenici mogu dovesti do lošeg zdravlja crijeva, Keeling je istaknula ključne pogreške u prehrani koje bi mogle oštetiti vaš probavni sustav. "Nije tajna da hrana bogata masnoćama može imati negativan utjecaj na naš želudac i probavni sustav u cjelini. To uključuje masnu i prženu hranu, koja se može konzumirati kada se u njoj umjereno uživa kao dio zdrave uravnotežene prehrane", objasnila je Keeling.
Međutim, kada tražite načine za poboljšanje zdravlja crijeva, trebali biste dati prednost šarolikoj i ekspanzivnoj prehrani, punoj različitih hranjivih tvari i vitamina, dodala je. "Isto tako, ako to možete podnijeti, začinjena hrana može uzrokovati nelagodu u želucu i imati izravan utjecaj na naše crijeva. Kada jedete posebno začinjeno jelo, preporučujem da ga isperete s puno vode i ublažite jogurtima i drugim umirujućim sastojcima", rekla je nutricionistica.
Ove biste namirnice uvijek trebali držati u hladnjaku!
Objasnila je i da redovita konzumacija alkohola može oštetiti bakterije koje žive u vašim crijevima, ostavljajući vas s lošim probavnim zdravljem. "Kada pijete alkohol, svakako pijte puno vode da biste izbjegli dehidraciju i izbjegavajte konzumiranje previše masne hrane kao posljedicu previše pića", zaključila je.