Ovaj je recept za kolačiće od borovnica osmislila popularna američka blogerica za hranu Justine Pena, autorica bloga Justine Eats koja je za ove kolačiće napisala da su 'najbolji koje je ikad napravila', pa nije dugo trebalo da se slastica viralno proširi i postane hit na društvenim mrežama.
Na svom blogu Pena piše da je kolačiće zamislila kao poslasticu koju mogu jesti i vegani, punu okusa borovnice s mekanom sredinom ili, kako sama slikovito kaže, 'kao dijete muffina od borovnice i najboljeg čokoladnog kolačića' - a najbolje je to što se u njega idu i sastojci koje većina već ima doma i što su kolačići gotovi za manje od 20 minuta!
@justine_snacks Reply to @beepbopbooppoo Blueberries or nothing 🤩 ##ad @littlebluedynamos #c#ookierecipe #b#lueberries #f#rozenblueberries #b#aking #b#loobs
♬ Central Park - Matt Beilis
Pena samo savjetuje da se borovnice dobro smiksaju s ručnim mikserom, kako bi se stopile s drugim vlažnim sastojcima.
- Tijesto zbog vlage u bobicama treba ispasti mekano i 'mlitavo' - kaže ona, pa preporučuje da ga se prije izrade kolačića na 30-ak minuta stavi u hladnjak.
Sastojci:
135 grama (1 šalica) brašna
1/2 žličice praška za pecivo
1/8 žličice soli
76 grama (1/3 šalice) veganskog maslaca, omekšanog
90 grama (1/3 šalice plus 1 žlica) s granuliranog šećera
80 grama (1/3 šalice) smrznutih borovnica
70 grama (1/2 šalice) čipsa od veganske bijele čokolade
Ovu hranu nikad ne biste trebali jesti!
- Pećnicu zagrijte pećnicu na 200 ° C. U maloj posudi umutite brašno, prašak za pecivo i sol.
- Smrznute borovnice odmrznite dok ne omekšaju (što je oko 30 sekundi u mikrovalnoj na velikoj temperaturi ili 2-3 minute na srednje jakoj vatri na štednjaku).
- Ostavite borovnice da se ohlade, oko 2-3 minute. Dok se hlade, s mikserom umutite maslac i šećera dok ne dobijete prozračnu kremu.
- Kremi od maslaca i šećera dodajte odmrznute borovnice, cijelo vrijeme brzo miješajući da se zgnječe i utope u kremu (koja treba biti jarko ljubičaste boje).
- Postepeno dodajite suhe sastojke i oblikujte smjesu za tijesto. Umiješajte čips od bijele čokolade.
- Tijesto će biti 'mlitavo', pa ga na pola sata ohladite, a onda od njega oblikujete 12 kuglica (kolačića).
- Pecite ih na 200 ° C 10 do 13 minuta ili dok blago ne porumene na rubovima.
- Savite ih u hladnjaku da se hlade pet do deset minuta, a zatim servirajte, prenosi Real Simple.
Farmer savjetuje kako čuvati jaja da bi duže bila svježa!