Mladi istarski vinar Bruno Trapan svojom je malvazijom i teranom te roseom nakon Hrvatske počeo osvajati i izbirljive ljubitelje dobre kapljice u New Yorku. Uz pomoć Marka Babšeka, menadžera iz jedne od najvećih svjetskih distribucijskih tvrtki Winebow, koja je ekskluzivni uvoznik Trapanovih vina polako ali sigurno ulazi u restorane po Manhattanu.
- Nisam u New Yorku prvi put, grupno smo se do sada predstavljali s drugim hrvatskim vinarima na sajmovima ali sad smo krenuli u individualnu poslovnu inicijativu i zadovoljan sam. Amerikanci prepoznaju kvalitetu Trapan vina i vjerujem da ćemo imati stalne kupce a nije nam cilj masovna proizvodnja nego do 80 tisuća butelja - izjavio je Bruno Trapan za Večernji list u srijedu navečer na prezentaciji vina u restoranu Amali na Manhattanu.
Poznati američki somelijer Clifford Rames pohvalio je Trapanova vina pohvalivši se da je bio u njegovom prostranom podrumu u Šišanu nedaleko od Pule gdje je na četiri i pol hektara zasađeno više od 20 tisuća trsova malvazije, cabernet sauvignona, syraha i chardonnaya.
- Hrvatska ima sve više dobrih vinara i kvalitetnih vina, posebno u Istri i oko Primoštena. Dobro podneblje, vrijedan rad stručnih vinara, sve veća edukacija daju rezultate. Bruno i njegova supruga Andrea su mladi i ambiciozni ljudi i uspjet će jer vinogradi najbolje rode i daju vrhunsko vino kad se obrađuju s ljubavlju uz pomoć cijele obitelji, a tako nastaju i Trapanova vina, kaže Rames.
Bruno Trapan ne krije da svoju malvaziju ostavlja odležati u barrique bačvi od drva akacije ili bagrema što je u Hrvatskoj rijetkost.
Na prezentaciji u New Yorku razgovaralo se kako uz istarska vina još bolje promicati hrvatski turizam i gastronomiju jer je direktorica ureda Hrvatske turističke zajednice u SAD-u Andreja Cvitković pokazala tekst koji je u Wine enthusiast, jednom od najcjenjenijih časopisa o vinima objavio Jeff Jenssen poznat i kao jedan od World Wine Guys, hvaleći vina iz svih dijelova naše zemlje.