Otkriva kuhar

Koliko je vode zapravo potrebno kako biste skuhali savršenu tjesteninu?

Shutterstock
24.10.2024.
u 06:00

Talijanski kuhar je detaljno opisao često zanemareni element procesa kuhanja tjestenine.

Većina misli da je priprema tjestenine jednostavna kao: zakuhate vodu, dodate malo maslinovog ulja, stavite tjesteninu i kuhate oko 12 minuta dok ne omekša. Stručnjaci za talijansku kuhinju iz Etalyja, za Mirror su otkrili da bi trebalo koristiti oko četiri litre vode za svakih 450 grama tjestenine.

Dodaju i: “Iako će topla ili vruća voda brže zakuhati, može sadržavati više otopljenih minerala iz vaših cijevi, dajući vodi - i bilo čemu kuhanom u njoj - blago metalni okus", tako da biste uvijek trebali uliti hladnu ili mlaku vodu u lonac i čekati da zakuha. Preporučuju dodavanje jedne do dvije žličice soli u vodu za tjesteninu, ali tek nakon što zakuha. Dodavanje ulja, međutim – nikako!

Iz Eatalyja, talijanski lanac restorana i dućana, za Mirror kažu: “Nikada ne biste trebali dodavati maslinovo ulje u vodu ili tjesteninu nakon cijeđenja. Iako bi moglo pomoći da se tjestenina ne lijepi jedna za drugu, maslinovo ulje će također spriječiti umake da se lijepe za tjesteninu.”

Prema istraživanjima, prosječan Hrvat godišnje konzumira oko devet kilograma tjestenine, što nas svrstava među najveće ljubitelje tjestenine u svijetu, iako je potrošnja znatno manja u usporedbi s Italijanima koji konzumiraju više od 23 kilograma tjestenine godišnje​, a te podatke potvrđuje talijanska udruga proizvođača tjestenine, Unione Italiana Food, koja redovito prati globalnu potrošnju tjestenine​.

Doručak je najvažniji obrok u danu, no ove namirnice ujutro je bolje izbjegavati

Komentara 1

Avatar Mega_London
Mega_London
07:49 24.10.2024.

Kuham 500g tjestenine u cca. 1,5l vode s malo soli. Savršeno ispadne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije