Većina misli da je priprema tjestenine jednostavna kao: zakuhate vodu, dodate malo maslinovog ulja, stavite tjesteninu i kuhate oko 12 minuta dok ne omekša. Stručnjaci za talijansku kuhinju iz Etalyja, za Mirror su otkrili da bi trebalo koristiti oko četiri litre vode za svakih 450 grama tjestenine.
Dodaju i: “Iako će topla ili vruća voda brže zakuhati, može sadržavati više otopljenih minerala iz vaših cijevi, dajući vodi - i bilo čemu kuhanom u njoj - blago metalni okus", tako da biste uvijek trebali uliti hladnu ili mlaku vodu u lonac i čekati da zakuha. Preporučuju dodavanje jedne do dvije žličice soli u vodu za tjesteninu, ali tek nakon što zakuha. Dodavanje ulja, međutim – nikako!
Iz Eatalyja, talijanski lanac restorana i dućana, za Mirror kažu: “Nikada ne biste trebali dodavati maslinovo ulje u vodu ili tjesteninu nakon cijeđenja. Iako bi moglo pomoći da se tjestenina ne lijepi jedna za drugu, maslinovo ulje će također spriječiti umake da se lijepe za tjesteninu.”
Prema istraživanjima, prosječan Hrvat godišnje konzumira oko devet kilograma tjestenine, što nas svrstava među najveće ljubitelje tjestenine u svijetu, iako je potrošnja znatno manja u usporedbi s Italijanima koji konzumiraju više od 23 kilograma tjestenine godišnje, a te podatke potvrđuje talijanska udruga proizvođača tjestenine, Unione Italiana Food, koja redovito prati globalnu potrošnju tjestenine.
Doručak je najvažniji obrok u danu, no ove namirnice ujutro je bolje izbjegavati
Kuham 500g tjestenine u cca. 1,5l vode s malo soli. Savršeno ispadne.