I župan će pisati

Jakovčić: Nisam čitao knjižicu, ali fotografije su sjajne

rendeli
Foto: pixsell
1/6
28.07.2011.
u 14:04

Literarni uradak televizijske voditeljice predstavljen je na Istrian Gourmet Festivalu, na večeri posvećenoj autohtonom istarskom govedu boškarinu

Još nikada nisam imao prilike s plavušom putovati i upoznavati  našu obalu tako da je ovo za mene novo iskustvo. Priznajem, nisam pročitao knjižicu, no zato sam gledao slike koje su prekrasne pa vjerujem da je i tekst jednako sjajan – rekao je istarski župan Ivan Jakovčić govoreći o literarnom uratku televizijske voditeljice Nevene Rendeli u sklopu Istrian Gourmet Festivala i večeri posvećene autohtonom istarskom govedu boškarinu i proizvodima od njegova visokokvalitetnog mesa.

– Kako puno i često putujem, i ja, eto, pomalo pišem i zapisujem te se nadam da ću, jednoga dana kada više ne budem u politici, izdati nešto slično – najavio je župan, inače poznati bonvivan i iskusni  poznavatelj vina i gastronomije  svoje književno-putopisne ambicije.

Imena starih delavaca postaju  brend

Domaćini predstavljanja knjige bili su čelni ljudi AZRRI-ja (Agencije za ruralni razvoj Istre) koji su ne samo uspjeli sačuvati autohtono govedo od izumiranja nego su u potpunosti, u sklopu programa trajne zaštite gospodarskom valorizacijom, obnovili broj goveda do onog koji je nekada u Istri postojao te od njega žele napraviti brend kojim planiraju probiti granice i od jeseni ga izvoziti. Glavni izvozni aduti brenda Boškarin biti će: Bakin, trajna salama od boškarinova mesa, Moro, sušeni but boškarina, Kaparin, trajna salama od mesa boškarina s tartufima te Morožin, hladni narezak od boškarina u maslinovu ulju. Zanimljivo je da svi proizvodi nose tradicionalna imena boškarina kakva su se davala u vrijeme dok je ovo veliko, ali nadasve mirno govedo bilo glavna radna snaga u istarskim kućama.

Moć i bogatstvo obitelji mjerilo se brojem boškarina – dobrih delavaca (radnika) koji su se smještali i živjeli u objektima znatno boljima od štala u kojima su živjela obična goveda.

Za izumiranje ovog plemenitog goveda, reći će upućeni, krive su talijanske mirovine koje su na istarska imanja i njive dovele traktore 'paškvaline' te oranje i rad s boškarinom više nisu bili unosni kao nekada.  

Graciano Prekalj, direktor AZRRI-ja  napominje kako se u Istri, za razliku od 2005. godine kada je počeo projekt oživljavanja boškarina, i kada ih je bilo svega 500, broj  danas popeo na 1400 grla. – Imamo bez sumnje dovoljno kapaciteta za proizvodnju suhomesnatih delicija iz brenda Boškarin. Računica je jednostavna: polovica su uzgoja ženke, a 10 posto boškarina ostaje za rasplod pa je 270 njih spremno za klaonicu svakih dvadesetak mjeseci – okrutno no realno objašnjava Prekalj planove AZRRI-ja.  

Očuvati autohtonu  kozu, ovcu i magarca

Konobe Morgan i Buščina te gourmet-restoran San Rocco  iz samog srca Istre specijalizirali su se za jela spravljena od boškarinova mesa. U Morganu pripremaju delicije od obrazina, u Buščini su majstori tagliatte, u San Roccu tortelina s boškarinom, a kreacije od mesa, svog omiljenog materijala za kuhanje, priprema i Tomislav Gretić iz Maistrina  hotela Monte Mulini u Rovinju.

AZRRI  ne staje na boškarinu, kojeg sada uzgaja već 130 domaćinstava te planira projekte zaštite istarske ovce, koze i magaraca na Gortanovu brijegu gdje će s milijun dolara dobivenih iz međunarodnog projekta sagraditi štalu, edukacijski  i prezentacijski centar.

Ključne riječi

Komentara 1

HA
hannover
08:15 30.07.2011.

Pa ko je to slikal, daj ga posaljite jos malo u skolu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije