Kombinacija svježe pečenog kruha i češnjaka? Može! Još kad se otkida rukama u velikom i veselom društvu okus je posebniji. Jamie ga predlaže kao ukusan zalogaj ili prilog nekom finom gulašu.
Odličan kruh s češnjakom
Sastojci (za 12 osoba):
1 vrećica suhog kvasca
500 g brašna za dizana tijesta
maslinovo ulje
50 g bijelog ili integralnog kruha
1 veliki svežanj peršina
3 režnja češnjaka
1 limun
200 g sirnog namaza
Priprema:
Ulijte 325 ml mlake vode u veliku zdjelu. Dodajte kvasac i miješajte vilicom 2 minute. Dodajte brašno i prstohvat morske soli pa zamijesite tijesto dodajući još brašna dok god se tijesto ne prestane lijepiti za ruke. Oblikujte kuglu pa je ostavite na toplom u lagano nauljenoj posudi prekriveno čistom, vlažnom kuhinjskom krpom otprilike sat vremena.
Za to vrijeme usitnite kruh u blenderu. Dva lima za pečenje dimenzija 30x50 cm nauljite maslinovim uljem pa ravnomjerno posipajte usitnjenim kruhom. U blender ubacite listiće peršina, češnjak, sok od limuna, krem sir i začine pa sjedinite.
Tijesto razdijelite na dva dijela. Jedan dio razvucite na lim pa na njega rasporedite pola smjese s krem sirom s tim da ostavite jedan prazan rub širine oko 5 cm. Zarolajte tijesto pa ga narežite na 18 komada. Narezane komade složite na pladanj, pokrijte i ostavite u hladnjaku preko noći ili barem 45 minuta ako ćete ih peći isti dan. Drugu polovicu tijesta možete zalediti za neku drugu priliku. Zagrijte pećnicu na 220 °C. Kruh pecite 20 minuta ili dok ne porumeni. Pošpricajte ga s malo maslinova ulja i poslužite.