Švicarska je zabranila primjenu dosadašnje kulinarske prakse po kojoj se još živi jastozi ili rakovi u uzavrelu vodu bacaju živi.
Novi zakon, u skladu s kojim jastozi i ostale vrste rakova prije kuhanja moraju biti ošamućene, na snagu stupa 1. ožujka.
Po istom se zakonu ovi morski člankonošci više neće smjeti transportirati na ledu ili u ledenoj vodi. Vodene vrste uvijek moraju biti u svojem prirodnom okruženju.
Odluka je zabrinula vlasnike restorana koji kažu da će morati izmijeniti način spravljanja ove vrste rakova, piše švicarski Tages Anzeiger.
Novi zakon uključuje i niz novih propisa o zaštiti životinja, među kojima je odredba o veličini kaveza za kućne ljubimce i odluka po kojoj zamorci, zečevi i pilići više neće moći biti izloženi u zoološkim vrtovima.
Novim zakonom Švicarska slijedi talijanski primjer kada su posrijedi propisi o čuvanju rakova. U lipnju prošle godine talijanski je sud donio odluku po kojoj se jastozi ne smiju držati na ledu u restoranskoj kuhinji jer im to uzrokuje patnju.
Treba napomenuti da postoji razlog zbog kojega jastog mora biti živ u trenutku kada se započnu pripreme za neko jelo.
On u svojem mesu sadrži bakteriju koja je, dok je živ potpuno bezopasna. No čim ugine mutira i iz bezopasne se pretvara u opasnu i otrovnu. Dakle ova vrsta rakova kuha se živa kako bakterija ne bi stigla mutirati.
Ranije se vjerovalo da ove životinje ne osjećaju bol za vrijeme kuhanja, no kasnije se pokazalo da na bol reagiraju fizički, trzanjem, ali i hormonski, ispuštanjem određenog hormona u krvotok.
Zanimljivo je da je kortizol koji jastozi ispuštaju u krvotok isti hormon koji se luči u ljudskom organizmu kada čovjek osjeća bol.
Pogledajte galeriju: Ako ovo vidite na meniju, napustite restoran
najbolje da zabranite konzumaciju tih jastoga i rakova... kako ste krenuli prije nego završe na stolu svakom jastogu će morati čitati priče i ispunjavati glazbene želje...