Gastroglobus

Ječam, gladijatorska hrana i simbol muške plodnosti na istoku

jecam
PHOTOIS.com
26.09.2013.
u 17:19

Prvo pivo od ječma pravili su Babilonci, a njegovu hranjivost poznavali su i gladijatori u čijim je zdjelama bi prije borbi bio obrok od ječma i sušenog voća. Štoviše, takve su borce nazivali hordearii – “oni koji jedu ječam”

Orzo, ričet, ječmik, ječam – žitarica pred kojom se s pravom skida šešir i klanja do poda mjesto ima u slanim i slatkim jelima, pivu, šalici toplog napitka koji zamjenjuje kavu... U dalekoj Kini i danas je simbol muške plodnosti, a poznato je da se ječam prije 10 tisuća godina uzgajao u Etiopiji i jugoistočnoj Aziji te bio dragocjena namirnica i prva žitaricu u prehrani, ali i proizvodnji alkoholnih pića. Prva su piva pripremana upravo od ječma i to u davno babilonsko doba, 2800 godina prije Krista. Njegova hranjivost nije bila strana grčkim sportašima koji su ga jeli u kruhu ili kašama kako bi se okrijepili i imali energije. Znali su to i gladijatori u čijim je zdjelama prije borbi bio obrok od ječma i sušenog voća. Štoviše, takve su borce nazivali hordearii – “oni koji jedu ječam”.

 Od kavovine do variva i kolačića 

Za Talijane i Nijemce ječam u gastronomiji i danas ima vrlo važno mjesto, a sjevernjaci ga koriste i u pripremi trajnih kiselih kruhova. Orzo je mjesto pronašao u sjajnoj beskofeinskoj kavovini, orzotima, u rustikalnoj inačici rižota koji se sjajno ljubi sa svim namirnicama, od ragua i gljiva pa do morskih plodova. Nijemci ga pripremaju u kaši od žitarica koju prate kobasice i kiseli kupus, u povrtnim gustim juhama... U našim je krajevima poznat u ričetu – gustoj juhi od grahorica i suhog mesa te po želji kiselog kupusa ili repe. Kolačići od ječmena brašna ili pahuljica ili muffini poslastica je kojoj nećete moći odoljeti, a ako se želite počastiti zdravim doručkom, slijedite recepte gladijatora – u kuhanu ječmenu kašu dodajte malo mlijeka i suhog voća (šljive, smokve, marelice) pokoji lješnjak pa sve zasladite, čime drugim do ječmenim sladom.     

 Ječmeni slad dostupniji od meda 

O ljekovitosti ječmene vode znaju i rimski legionari, a ona može pomoći pri trovanju hranom, povraćanju, upalama dišnog, probavnog i mokraćnog sustava. Pšenica je dugo vremena bila nepoznata, a nakon toga i nedostupna običnom puku pa je većina Europe tijekom srednjeg vijeka kruhove pekla od ječmenog i raženog brašna. Slad od ječma koristio se umjesto tada nepoznatog šećera jer je bio dostupniji i jeftiniji od meda, a neizbježan je bio i u pripremi piva koje je diljem Europe bio popularniji i dostupniji od vina koje se pilo uz Mediteran. U Ameriku su ga na jug u 16. stoljeću donijeli Španjolci, a na sjever Englezi i Nizozemci koji su i pet stoljeća poslije zaslužni za činjenicu da su Kanada i SAD najveći proizvođači ječma na svijetu.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije