Osim što su nevjerojatno ukusne i jednostavne za pripremu, artičoke imaju mnoštvo zdravstvenih prednosti jer su prepune važnih hranjivih tvari. "Kada netko od mojih klijenata želi povećati unos vlakana, preporučim mu artičoke", kaže dijetetičarka, autorica i vlasnica Ginger Hultin Nutritiona, dr. Ginger Hultin. Naime jedna artičoka srednje veličine sadrži oko sedam grama vlakana, što je gotovo 30 posto preporučene dnevne količine. Podsjetimo, vlakna su važna za održavanje zdravlja crijeva i poboljšanje probavnih simptoma, a imaju i dugoročne zdravstvene prednosti, poput npr. pomoći u poboljšanju razine kolesterola, smanjenju rizika od srčanih bolesti i dijabetesa. "Artičoke su posebno bogate vrstom vlakana koja se zove inulin", rekla je Hultin za Real Simple, a koja se mogu fermentirati. To znači da ih dobre crijevne bakterije lako razgrađuju i koriste kao izvor hrane. "Zauzvrat, crijevne bakterije stvaraju nusproizvode koji su korisni za ljudsko zdravlje, poput masnih kiselina povezanih sa smanjenjem rizika od razvoja stanja poput dijabetesa, bolesti srca i upalnih bolesti.
Bogate su kalijem
Artičoke su i dobar izvor kalija, a samo jedna osigurava 18 posto preporučene količine od 2600 miligrama kalija za zdrave odrasle žene (474 miligrama). "Kalij je vrlo važan za krvni tlak i ako imate visoki tlak ne trebate nužno smanjiti natrij, već možete i povećati kalij", dodaje, jer kada kalij uđe u krvotok, bubrezi čiste više natrija iz krvi, snižavajući tako krvni tlak. Kalij je također vrsta elektrolita, kaže Hultin. Zahvaljujući kaliju, vaši živci mogu slati signale, a mišići i srce se mogu kontrahirati.
Dobar su izvor folata
Zdrave odrasle osobe trebaju 400 mikrograma DFE folata ili vitamina B9 dnevno. Srednja artičoka ima 61,2 mikrograma DFE folata, što je 15 posto preporučenog unosa. Tijelo koristi folate za formiranje tkiva, DNK i crvenih krvnih zrnaca, te za pomoć stanicama u dijeljenju. Ovaj vitamin je posebno važan za trudnice, jer sprječava defekte kod rastućeg fetusa.
Bogate su magnezijem
Magnezij je potreban za dobar rad živaca, mišića i srca, za proizvodnju energije, za kontrolu šećera u krvi i krvnog tlaka, te za formiranje proteina, DNK i kostiju.
Sadrže vitamin C i druge snažne antioksidanse
Artičoke sadrže antioksidanse koji pomažu smanjiti količinu otpadnih proizvoda koje stvara tijelo, a koji ako ih se nakupi previše mogu uzrokovati upale. Dugotrajne jake upale mogu povećati rizik od brojnih bolesti. Vitamin C je jedan od glavnih antioksidansa u artičokama. "Vitamin C pomaže mobilizirati stanice u imunološkom sustavu i pomaže tijelu da stvara kolagen za zdravlje kože i zacjeljivanje rana", kaže Hultin.
"Iako neki misle da je jedno zdravije od drugog, postoje znanstveni dokazi da i lišće i srce artičoke sadrže hranjive tvari i svojstva koja mogu koristiti zdravlju, tako da možete uključiti oba dijela artičoke u svoju prehranu znajući da su oba hranjiva", ističu nutricionisti.
Rajčice vam brzo omekšaju nakon kupnje? Evo gdje biste ih trebali pohraniti da ostanu svježe i ukusne