Roštiljanje

Jednostavni trikovi za uspješno roštiljanje – istaknite ono najbolje od mesa

Roštilj
Shutterstock
27.04.2022.
u 11:31

U četvrtak 28. travnja uz Večernji darujemo posebni prilog 'Vrijeme je za roštilj!'

Procvjetala priroda plus roštilj jednako je čistoj uživanciji za proljetni vikend. Praznik rada je pred vratima, pa iskoristite kvalitetno vrijeme sa svojom obitelji spremajući najfiniji prvosvibanjski roštilj.

Kako bi vam u tome pomogli, za vas smo pripremili trikove za steak koji će odgovarati svim nepcima. U prilogu Vrijeme je za roštilj donosimo vam jednostavno trikove s kojima će vaše meso svaki put biti savršeno!

Sve počinje s vatrom

Za dobar roštilj valja pripremiti dobar

žar. To ćete postići koristite li odležane komade drva koji ne stvaraju suvišan dim. Ne štedite novac kad kupujete ugljen jer i on mora biti kvalitetan – loš ugljen također proizvodi višak nepoželjnog dima koji ne želite osjetiti u hrani.

Zlatno pravilo pečenja

Meso neka uvijek bude pečeno medium rare. Kad je gotovo, mora se odmoriti prije rezanja da biste sačuvali sokove o kojima se u prethodnim koracima vodili brigu. Ako meso odmah narežete, sokovi će iscuriti iz njega.

Riješite se suvišne vode

Prije bacanja na vatru meso temeljito posušite paprinatom salvetom (jer meso je voda!) jer će se u protivnom ono kuhati na roštilju, a ne peći što je cilj svakog pravog roštilj-majstora.

Poigrajte se okusima

Sokovi koje ste sačuvali mesu također daju i okus. Ohrabrite se i poigrajte začinima kako biste svoj konačni proizvod digli na jedan viši nivo kojim ćete impresionirati društvo.

Zatvorite meso

Da biste naglo zatvorili steak, temperatura na roštilju mora biti vrlo visoka. Steak pecite sa svih strana da biste u njemu sačuvali sokove koji hrane meso.

Odmorite meso

Najbolje bi bilo da steak odmarate u otopljenom maslacu s malo svježe majčine dušice ili još bolje u junećoj masti u koju ste dodali malo svježeg timijana.

U prilogu donosimo 5 savjeta kako izbjeći najgore pogreške kod pripreme roštilja, doznajte kako odabrati savršen steak i majstorski ga pripremiti.

Prilog Vrijeme je za roštilj uz Večernji list pronađite 28. travnja na svim kioscima!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije