Zbog srdela morate ustati u cik zore i biti među prvima u ribarnici jer inače biste mogli ostati bez svoje porcije, ali isplati se uložiti taj mali trud jer uz još manje truda u kuhinji dobit ćete izvrsno jelo za prste polizat!
Ražnjići sa srdelama
Sastojci:
13-15 komada krupnijih srdela, očišćenih, s glavama
kvalitetno, ekstradjevičansko maslinovo ulje
nekoliko kolutova nešpricanog limuna za pečenje
krupna morska sol
svježa grančica ružmarina
Za začin i ukrašavanje:
1-2 režnja češnjaka, sitno sjeckanih
šaka svježe sjeckanog peršina
kvalitetno, ekstradjevičansko maslinovo ulje
ukrasne niti čilija, po želji
Priprema:
Srdele očistite, osušite na kuhinjskom papiru pa pažljivo probodite štapićima za ražnjiće - od repa do glave. Poslažite ih na lim za pečenje, poškropite maslinovim uljem i pospite krupnom morskom soli. Zbog arome dodajte grančicu ružmarina. Ubacite u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 200 stupnjeva dok lijepo ne porumene, ukupno oko 20 minuta. Predlažemo da ih prvih desetak minuta prekrijete folijom kako bi se lijepo ispekle, a da se ne isuše. Izvadite ih iz pećnice i poslužite na kruhu koji ste tostirali na gril tavi s malo maslinova ulja. Po želji ribu premažite mješavinom ulja, češnjaka i peršina ili samo pokapajte uljem i ukrasite nitima čilija.