Ako ste u zadnje vrijeme prošli Oktogonom, vjerujemo da vam je za oko zapeo (presladak) izlog čokolaterije Choco box by Bolero. Iza nje stoje Marina Čulo i Diana Raspudić koje su nam otkrile kako su došle na ideju, koliko koštaju, ali i koja im je omiljena! Marina je prije deset godina kupila brend Bolero jer je vjerovala u magiju čokolade - čokolada je bila odlična, no sve ostalo se moralo ispočetka.
- Priča o hand made pralinama kod nas nije bila nešto uobičajeno. Sve je to bilo još daleko, negdje u Belgiji ili Italiji uz kavu. Tijekom vremena smo popravljali, unaprijeđivali, ljutili se, veselili, ponekad i kemijali nemoguće... Surađivali smo s marketinškim agencijama, bili dio raznih promocija i posebnih prilika, izrađivali poslovne darove po vlastitim idejama ili idejama klijenata koji su željeli nešto malo posebnije, a opet da odgovara svima. Jer čokolada je, naravno, odgovor na sve, pričaju cure.
Kroz sve te godine, kupci su Marinu pitali gdje se takva čokolada može kupiti pa su došle do zaključka da trebaju pouzdanog partnera za maloprodaju i tu je uskočila Diana - međusobno su se "pronašli", odradili nekoliko uspješnih projekata među kojima je i Choco fest te zaključili da moraju pronaći vlastiti prostor.
- Htjeli smo biti naravno što bliže i usput što većem broju naših kupaca pa smo tražili prostor u centru grada. Potraga je trajala duge dvije godine dok konačno nismo uspjeli na natječaju dobiti mali prostor u Oktogonu. Natjecali smo se i za druge prostore ali nismo uspjeli. Kad smo uspjeli s Oktogonom, mnogi su nas odgovarali govoreći da je da je pod skelama, da tamo ljudi više ne vole prolaziti, da je prostor premalen..., pričaju Marina i Diana.
Ipak, one su slušale sebe i krenule u realizaciju, a prošlo je godinu dana od natječaja, preko uređenja pa do dana "D" kad su potiho otvorile i krenule:
- Ispalo je da smo to napravile baš u pravo vrijeme jer se i Oktogon polako riješava skela i pokazuje svoj puni sjaj. Kad se obnova završi, bit će stvarno prekrasan. Ima još jedna tajna zašto je to idealno mjesto za čokoladu. Naime, nikada nije na direktnom suncu što je važno za očuvanje kvalitete pa i izgleda proizvoda.
Za maloprodaju je najviše zadužena Diana, dok je Marina zaslužna za proizvodnju, a tu je još nekoliko pomagača, odnosno navijača, kako ih djevojke rado zovu. Dodaju da se zajedno dogovaraju oko svega te zajednički rješavaju probleme i izazove.
Praline rade ručno, od svježijih, pomno biranih namirnica, bez dodatka umjetnih konzervansa.
- Važna je kvaliteta čokolade tj. da sadrži isključivo kakao maslac, a ne zamjenske masnoće kao što je npr. palmino ulje. Bitna je i temperatura obrade čokolade jer se različite vrste obrađuju na različitim temperaturama kako bi se sačuvala kvaliteta. Proces je dugotrajan, može trajati i 24 sata te zahtijeva dosta truda i strpljenja.
U ponudi imaju 15-ak vrsta pralina i nekoliko čokoladnih tabli, a najpopularnija je tamna s cvijetom soli koju svi hvale. Slušaju želje kupaca pa će polako uvoditi i nove vrste pralina i čokolada, a imaju u planu i neke nove proizvode.
- Uvrstili smo tako novu vrstu čokolade – Ruby. Do sada su roze čokolade bile ustvari bijele obojane aromom, a ovdje se radi o posebnoj vrsti kakaovca iz kojeg se dobiva čokolada zbilja posebne nijanse roze boje, objašnjavaju.
Cijene su pokušale maksimalno prilagoditi domaćem tržištu pa je za 100 grama ručno rađenih pralina potrebno izdvojiti 36 kuna.
Odlična stvar kod ove čokolaterije je ta da se ne mora kupiti cijela bombonjera (pa kao Forest Gump zaključiti da ustvari nikad ne znaš što ćeš dobiti), već je moguće kupiti i na komade, zatim isprobati i pronaći najdraže okuse.
Tek su krenule pa im je teško procijeniti što najbolje "prolazi" kod kupaca, no misle da će upravo ideja prodaje pralina na komade biti izvrsno prihvaćena.
- Zanimljive su im i čokolade s jestivim slikama na koje se mogu aplicirati različite poruke, slike, logotipi... To bi mogao biti popularan suvenir za sve veći broj turista u Zagrebu. Na temu suvenira i poklona pokušat ćemo se spojiti s još nekim provjerenim hrvatskim proizvođačima i kupcima ponuditi još pokoji provjeren i kvalitetan proizvod, objašnjavaju.
Naravno, pitali smo ih i što im je najdraže - Diana je izdvojila tamnu pralinu s punjenjem od bijele čokolade i grožđicom natopljenom u rumu, dok je Marina neodlučna:
- Još uvijek nisam pronašla pravu čokoladu s kakao maslacem koju ne volim!
U videu pogledajte kako nastaju ukusne krafne u poznatoj zagrebačkoj slastičarnici