Mnogi istraživači i u ovom trenutku tragaju za vezama između prehrambenih navika i kroničnih bolesti, a jedna je takva studija - koja se bavila upravo mediteranskim tipom prehrane - nedavno objavljena u Frontiers in Nutrition, sa zaključkom kako postoji jaka povezanost između tog tipa prehrane i rakom dojke. Studija je inače provedena provedena u Iranu, a u njoj su sudionice kojima je mediteranska hrana bila temelj jelovnika imale čak 57 posto manju šansu da obole od raka dojke, u usporedbi s onima koji su mediteransku hranu jeli tek povremeno ili je čak nisu jeli uopće. A što su žene bile bliže menopauzi, taj je postotak bio veći...
Dok su prethodne slične studije o povezanosti prehrane i raka dojke uglavnom rađene u zapadnim populacijama, ova je rađena u Iraku pa se, kažu autori, ne može kao u spomenutim istraživanjima dogoditi da se podaci iz zemalja Bliskog istoka ni ne uvrste. Zbog toga je autore ove studije posebno zanimalo kakve će podatke prikupiti o iranskim ženama, te koliko se u zemljama Bliskog istoka uopće radi na prevenciji tog 'ženskog' karcinoma.
Inače, klasična mediteranska prehrana podrazumijeva konzumiranje cjelovitih namirnica, što više voća, povrća, cjelovitih žitarica, graha, mahunarki, orašastih plodova, sjemenki, maslinovog ulja, bilje i začine, dok se prerađena hrana, crveno meso i dodani šećeri svode na minimum. U ovu su studiju istraživači inače uključili 350 žena sa nedavno otkrivenim rakom dojke i 700 žena u remisiji, obje skupine jednakog socioekonomskog statusa i dobi.
Nutricionist je tada pomoću polukvantitativnog upitnika o učestalosti jela procijenio i prehrambeni unos pojedinih namirnica, a na temelju devet komponenti je odredio koliko su se sudionice držale zadane prehrane (mjereći im porcije ribe, voća, povrća, mahunarki i orašastih plodova, kao i omjer mononezasićenih i zasićenih masnih kiselina). "Naši su nalazi bili usklađeni s nalazima studije koju su proveli naši suradnici u Švicarskoj, a u kojoj se pridržavanje mediteranske prehrane pokazalo obrnuto povezanim s rizikom od raka dojke".
Što mediteransku prehranu čini tako posebnom?
Točni mehanizmi prehrane koji doprinose češćoj prevenciji raka dojke nisu potpuno jasni, no istraživači primjećuju da zaštitni učinak može biti i posljedica sljedećeg:
- Protuupalna svojstva: Mediteranska prehrana sadrži hranu s visokim udjelom MUFA i omega-3 masnih kiselina, a obje imaju protuupalna svojstva. "Upala je važan faktor rizika u učestalosti raka dojke", kažu istraživači.
- Podrška estrogenu: Mediteranska prehrana također je bogata spojevima za koje je poznato da podupiru metaboličke puteve estrogena i imaju učinke na modulaciju estrogena, koji pak štite od raka dojke, kažu istraživači.
- Antioksidansi: Konačno, mediteranska prehrana je puna antioksidansa iz voća i povrća koji također mogu imati zaštitne učinke protiv raka dojke, objasnili su za Mbg.
Što jesti za život bez boli i upala? Stručnjaci otkrivaju koje namirnice uključiti u prehranu