Užitak za nepca

Kakao maslac – krivac za božanski okus čokolade

'close-up of an open foil wrapped chocolate candy; broken'
'Stockbyte'
23.04.2011.
u 18:12

Unatoč velikom broju kalorija, čokoladi se pripisuju brojna blagotvorna svojstva, pa i ono da pomaže ojačati srce

Osim u obilnom ručku, šunki, siru, kolačima i drugim uskrsnim delicijama, mnogi će ovih blagdana uživati i u kraljevskom okusu čokolade. I pri tome ih neće zaustaviti ni strašan broj kalorija koje sadrži (na 100 grama sadrži oko 550 kalorija), ipak je Uskrs. Možda će se neki pri tome i zapitati što doista jedu i što čokoladnog zeca ili čokoladno jaje s kremastim punjenjem čini toliko privlačnim i slatkim? Časopis Wired odlučio je provjeriti sastojke jajeta i zeca napravljenog od najfinije čokolade dvoje poznatih proizvođača. Na sreću, ljubiteljima čokolade neće zagorčati ove uskrsne blagdane jer čokolada je napravljena od kakaa i mliječnih sastojaka te pripremljena kako biste uživali u njoj! Iako se vode bitke o dobrim i lošim stranama čokolade, ona je poznati afrodizijak, a dokazano je i da jača srce. Zaključak je studije provedene na Sveučilištu Aberdeen da flavonol iz čokolade pomaže otkloniti probleme koji mogu dovesti do srčanih bolesti, pa čak i poništava štetu u arterijama koja nastaje zbog pušenja. Isto tako, njeni sastojci potiču izlučivanje hormona sreće. 

Na Sveučilištu West Virginia pak navode da čokolada poboljšava pamćenje, sposobnost koncentracije i sposobnost rješavanja problema povećanjem protoka krvi u mozak. No, kao i za ostalu hranu, i kod čokolade vrijedi isto pravilo – ne treba pretjerivati. Neka užitak ostane užitak svaki put iznova kada je probate!

Čokoladno jaje s punjenjem

Mliječna čokolada 

Sastavljena od kakao mase, šećera, mliječnih sastojaka, kakao maslaca te sojina lecitina.

Bijelo punjenje

Bijelo punjenje sadrži pravu stvar... Mješavina nekoliko proteina, a jedan se koristi da bi se dobila ljepljiva pjena poput one od bjelanjaka u kolačima.

Azo bojilo

Punjenje ovog jajeta svoju sjajnu boju dobiva od azo bojila kojim su omotani dvostruko vezani atomi dušika.

Kalcijev klorid

Ovo sredstvo koristi se za zgrušavanje zrna soje pri izradi tofua i mlijeka u skutu. Ovdje vjerojatno izbjeljuje i učvršćuje kremu. 

Čokoladni zeko

Kakao masa  

To je ono što se dobije kada sameljete zrno kakaa u gustu tekućinu.  

Poznato je i kao nezaslađena čokolada ili čokoladni liker.

Šećer  

Gorčina kakaa smanjuje se ekstraktom saharoze iz trske još od 16. stoljeća, objašnjava se u časopisu Wired.

Mliječni sastojci

1875. jedan je švicarski proizvođač čokolade pomiješao kakao s kondenziranim mlijeka za bebe i napravio čvrstu poluplastičnu smjesu. Po zakonu, američke čokolade moraju imati najmanje 12% mliječne tvari.

Kakao maslac

Masni dio zrna kakaa. Otapa se na temperaturi koja je u ljudskim ustima, okus se prenosi preko nepca, a ljudima donosi doista božanski užitak.

Sojin lecitin  

Mješavina fosfolipida koji se ponaša kao emulgator, a ostale sastojke drži zajedno kako se ne bi odvojili. 

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Nomad09
Nomad09
20:59 23.04.2011.

,,,,,,,,,,mcyxc cxyc yc cxyy c

Avatar Nomad09
Nomad09
20:58 23.04.2011.

kkkkkkkkkkkkkkkkkkoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Avatar Nomad09
Nomad09
20:59 23.04.2011.

hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh dddddddddddddddddddddddddddddd dddddddddddddddddd ddddddddddddddddd dddddddddddddddddd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije