Osim u obilnom ručku, šunki, siru, kolačima i drugim uskrsnim delicijama, mnogi će ovih blagdana uživati i u kraljevskom okusu čokolade. I pri tome ih neće zaustaviti ni strašan broj kalorija koje sadrži (na 100 grama sadrži oko 550 kalorija), ipak je Uskrs. Možda će se neki pri tome i zapitati što doista jedu i što čokoladnog zeca ili čokoladno jaje s kremastim punjenjem čini toliko privlačnim i slatkim? Časopis Wired odlučio je provjeriti sastojke jajeta i zeca napravljenog od najfinije čokolade dvoje poznatih proizvođača. Na sreću, ljubiteljima čokolade neće zagorčati ove uskrsne blagdane jer čokolada je napravljena od kakaa i mliječnih sastojaka te pripremljena kako biste uživali u njoj! Iako se vode bitke o dobrim i lošim stranama čokolade, ona je poznati afrodizijak, a dokazano je i da jača srce. Zaključak je studije provedene na Sveučilištu Aberdeen da flavonol iz čokolade pomaže otkloniti probleme koji mogu dovesti do srčanih bolesti, pa čak i poništava štetu u arterijama koja nastaje zbog pušenja. Isto tako, njeni sastojci potiču izlučivanje hormona sreće.
Na Sveučilištu West Virginia pak navode da čokolada poboljšava pamćenje, sposobnost koncentracije i sposobnost rješavanja problema povećanjem protoka krvi u mozak. No, kao i za ostalu hranu, i kod čokolade vrijedi isto pravilo – ne treba pretjerivati. Neka užitak ostane užitak svaki put iznova kada je probate!
Čokoladno jaje s punjenjem
Mliječna čokolada
Sastavljena od kakao mase, šećera, mliječnih sastojaka, kakao maslaca te sojina lecitina.
Bijelo punjenje
Bijelo punjenje sadrži pravu stvar... Mješavina nekoliko proteina, a jedan se koristi da bi se dobila ljepljiva pjena poput one od bjelanjaka u kolačima.
Azo bojilo
Punjenje ovog jajeta svoju sjajnu boju dobiva od azo bojila kojim su omotani dvostruko vezani atomi dušika.
Kalcijev klorid
Ovo sredstvo koristi se za zgrušavanje zrna soje pri izradi tofua i mlijeka u skutu. Ovdje vjerojatno izbjeljuje i učvršćuje kremu.
Čokoladni zeko
Kakao masa
To je ono što se dobije kada sameljete zrno kakaa u gustu tekućinu.
Poznato je i kao nezaslađena čokolada ili čokoladni liker.
Šećer
Gorčina kakaa smanjuje se ekstraktom saharoze iz trske još od 16. stoljeća, objašnjava se u časopisu Wired.
Mliječni sastojci
1875. jedan je švicarski proizvođač čokolade pomiješao kakao s kondenziranim mlijeka za bebe i napravio čvrstu poluplastičnu smjesu. Po zakonu, američke čokolade moraju imati najmanje 12% mliječne tvari.
Kakao maslac
Masni dio zrna kakaa. Otapa se na temperaturi koja je u ljudskim ustima, okus se prenosi preko nepca, a ljudima donosi doista božanski užitak.
Sojin lecitin
Mješavina fosfolipida koji se ponaša kao emulgator, a ostale sastojke drži zajedno kako se ne bi odvojili.
,,,,,,,,,,mcyxc cxyc yc cxyy c