Nakon Zagreba i Rijeke i Osječani su dobili priliku otkriti sve tajne uz koje kolači uvijek uspiju i to na cooking showu s Mirjanom Špoljar.
Trostrukoj prvakinji hrvatske u slastičarstvu u pomoć je priskočila glumica Areta Ćurković, a dvije ljubiteljice slatkih poslastica brzo su se složile da nema boljeg od domaćih slastica jer baš svaka ima svoju osobnost.
Mirjana je Areti i posjetiteljima Super Konzuma u Portanovi u Osijeku pokazala kako napraviti košarice od prhkog tijesta koje se topi u ustima, i otkrila kako da košarice lako ispadnu iz kalupa.
- Prhko tijesto obavezno mora „odmoriti“ u hladnjaku, a ne smijete ga previše mijesiti jer će se raspasti. Najbolje će uspjeti uz margarin koji je nešto mekši nego onaj sobne temperature, a upravo će margarin pomoći i da košarice glatko kliznu iz kalupa, otkrila je slastičarka koje je tijekom karijere, koja traje već više do dva desetljeća, radila slastice za kraljeve, prinčeve te slavne glazbenike i glumce.
Recept za karamel košarice kojima je subotu Osječanima zasladila brand ambasadorica Zvijezdinih margarina, pronađite u privitku, a još slatke inspiracije očekuje vas na portalu Slastistika.hr, i u emsiji „Kratko&Slatko“ četvrtkom od 18 sati na RTL-u.
RECEPT MIRJANE ŠPOLJAR
Karamel torta s orasima
Tijesto:
Zvijezda stolni 20 dag
Šećer u prahu 10 dag
Vanilin šećer 1 kom
Jaja 2 kom
Brašno 30 dag (pola oštro, pola glatko)
Kakao u prahu 5 dag
Prstohvat soli
Omekšali Zvijezda stolni sobe temperature pomiješamo sa šećerom u pranu i vanilin šećerom. Kad se sastojci spoje dodamo jaja, bračno koje smo prosijali s kakaom u pranu i prstohvat soli. Tijesto oblikujemo, prekrijemo prozirnom folijom i ostavimo u hladnjaku na 30 minuta.
Izvadimo tijesto iz hladnjaka, razvaljamo na pobrašnjenoj površini debljine 4 mm. Utisnemo tijesto u kalup i zamrznemo na otprilike 2-3 sata.
Pećnicu ugrijemo na 180 ºC i pečemo smrznuto 6-7 minuta. Pečeno tijesto ohladimo pa zatim stavljamo kremu.
Krema:
Šećer kristal 150 dag
Slatko vrhnje 2,5 dcl
Zvijezda stolni 150 dag
Šećer rastopimo u karamel. Smanjimo vatru i dodamo slatko vrhnje. Miješamo na laganoj vatri sve dok se šećer ne spoji sa slatkim vrhnjem. Maknemo s vatre i ohladimo. Zatim dodamo omekšali Zvijezda stolni i miješamo sve dok se smjesa ne spoji.
Kremu ulijemo u ohlađeno tijesto i vratimo u hladnjak na otprilike pet sati.
Ohlađenu tortu skinemo iz kalupa i dekoriramo polovicama oraha koje smo prepržili otprilike 10 minuta u pećnici na 170 ºC.
Mirjanin savjet
Orahe možete zamijeniti s bilo kojim drugim orašastim plodovima – bademima, lješnjacima, indijskim oraščićima, itd.
Više recepata potražite na Slastistika.hr