Znatiželjni?

Kakvo vam je zdravlje? Provjerite sami na ova 4 jednostavna načina

zdravlje
Foto: Thinkstock
1/2
09.01.2014.
u 11:00

Nekoliko pokazatelja može vam otkriti u kakvom je stanju općenito vaš organizam, a za sistematski pregled dogovorite se s liječnikom.

Jedan od osam pretilih Australaca smatra da nema nikakvih problema s težinom te kako ne mora mijenjati svoje životne i prehrambene navike. Stoga je australski portal Courier Mail objavio nekoliko jednostavnih načina uz pomoć kojih sami možemo testirati kakvo nam je zdravlje i po tome dalje postupati.

1. Izračunajte svoj BMI (indeks tjelesne težine)

Formula je vrlo jednostavna, a koristi se kao pokazatelj stupnja uhranjenosti osobe. Predstavlja omjer tjelesne težine u kilogramima i tjelesne visine u metrima. Ako vam se ne da računati, možete to jednostavno otkriti na portalu Zdrava krava gdje je dovoljno samo upisati svoje podatke visine i težine i vaš BMI-broj ispisat će se u sekundi na ekranu vašeg računala.

"Zdravi" BMI kreće se u rasponu od 18 do 25, a preko toga može biti pokazatelj povećanog rizika od nekih zdravstvenih problema poput dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.

2. Izmjerite struk

Svi vitalni organi smješteni su u trbušnoj šupljini pa prekomjerna težina i naslage na trbuhu ometaju njihov rad. Prema informacijama australske vlade, mjere struka trebale bi biti manje od 94 centimetara za muškarce i 80 centimetara za žene. Sve više od toga može prouzročiti zdravstvene probleme.

3. Provjerite krvni tlak

Krvni tlak upućuje na to kakav je pritisak krvi na stijenke arterija. Visok krvni tlak može povećati rizik od bolesti srca i moždanog udara. Da bi bio u granicama normale, krvni tlak trebao bi biti manji od 120/80 mmHg. Kakav je vaš krvni tlak, nažalost, ne možete izmjeriti sami pa posjetite svog liječnika.

4. Otkucaji srca

U kakvoj ste formi može vam pokazati broj otkucaja srca. Za većinu ljudi ta bi brojka trebala biti od 60 do 100 otkucaja u minuti. Otkucaji srca veći od 100 znači da vaše tijelo teže radi svoj posao, a može biti i indikator povišenog krvnog tlaka i srčanih bolesti. Da biste sami jednostavno izračunali koliki su vaši otkucaji srca, postavite lagano prst na žilu iza lijevog uha dok ne osjetite bilo, brojite otkucaje 15 sekundi, a zatim taj broj pomnožite s četiri.

>>Bjelkinje češće obolijevaju od raka dojke jer više piju

 

Komentara 4

Avatar mousemiki
mousemiki
13:11 09.01.2014.

Koja je obrazovna struktura novinara u VL kad u 21 stoljeću misle da ne možemo sami izmjeriti tlak?

CR
Crixus
13:47 09.01.2014.

Ovo sa BMI nema veze s vezom jer je svaki čovjek drugačije građe tijela, po tome bi jedan Mirko Filipović imao na svoju visinu i težinu BMI preko 25 sto znači da je pretil i prijeti mu opasnost od kolesterola, stvarno gluposti pišete

DU
Deleted user
13:20 09.01.2014.

ako niste zapamtili,tlak vam treba biti ispod 120/80,najbolje 0/0.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?