hrvatski proizvod

Kilogram slavonskih čvaraka u Londonu 500 kuna

23.11.2013., Slavonski Brod - Odrzan prvi Festival slanine i cvaraka u sklopu kojeg su se kuhari natjecali u pripremi jela, a izabrana je i Miss festivala. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
21.01.2015.
u 11:59

Britanci su oduševljeni, probaju njih i kulin, vrate se po još i kažu da dolaze k nama u Slavoniju

– Nema preporuke ni prodaje sve dok ne stanete pred kupca, pružite mu ruku i ponudite mu da proba ono za što kao gazda i proizvođač jamčite. Čovjek je, uvjerio sam se, ključ uspjeha. Upravo zbog toga sam promoviram svoje proizvode i to mi je, uvjerio sam se, otvorilo vrata zapadnog tržišta – ističe Tomislav Galović koji je prvi među hrvatskim proizvođačima autohtone hrane izvezao svoje proizvode na tržište Europske unije.

– Bio sam spreman, imao sam i proizvod i dokumentaciju te sam čim je Hrvatska zakoračila u EU krenuo na zapad – kaže naš najveći proizvođač suhomesnatih autohtonih proizvoda. Već u prvih pet mjeseci iz Slavonskog Broda put Londona otišlo je 700 kilograma kulina, a prodano je sve do posljednje mrvice, i to po cijeni od 62 funte za kilogram.

Kvaliteta na cijeni

– Otočani cijene kvalitetu, izvornost i posebnost, a ja sam svoj kulin zaštitio kao autohtoni hrvatski proizvod – ponosan je Galović.

Nije mu, kaže, bilo teško odjenuti nošnju i stati pred trgovinu Anamarije Volarić, inače Zagrepčanke, i Christa Stewarta koja nosi simboličan naziv "Taste of Croatia" na Borough Marketu i predstavljati slavonske delikatese pa čak i upoznati zadovoljne kupce koji se vraćaju po još čvaraka, kobasica i kulina.

– Ono što je Dolac u Zagrebu, to je Borough Market u Londonu. Mjesto na koje dolaze ljudi kojima je gastronomija strast i hobi, koji znaju cijeniti dobru hranu. U Velikoj Britaniji nema cjenkanja, cijena je tu da se poštuje, a ako se pokaže široka ruka ili "dobra vaga" to je onda najbolja preporuka – veli Galović koji je prvi put na Borough Market otišao u jesen kada se ondje predstavljala Hrvatska na jednom od turističkih sajmova.

– Dogodilo se tada da se i sam ministar turizma Darko Lorencin zaputio do "Taste of Croatia", a kada je vidio pomamu za kulinom i kobasicama bio je iznenađen – objašnjava Galović.

Od Bruxellesa do Sicilije

Ljubav, opće je poznato, ulazi kroz želudac, a zalogaj slavonske kobasice, kulina ili čvaraka dovoljan je gastro-flert da turiste s Otoka namami da u Hrvatskoj posjete i nešto više od obale i mora. Tomislav Galović neće stati na Velikoj Britaniji te planira osvojiti i švedsko tržište, ali i Nizozemsku i Belgiju

– Test is the best – smijući se kaže Galović koji će već polovicom veljače ponovno put Londona i u nošnji će opet stati pred "Taste of Croatia", ali ovaj put s tovarom čvaraka.

– Nosim fine, tanke, stisnute čvarke. Kao pravi Slavonac, više volim one masnije, rumene čvarke, no britansko tržište traži stisnute tanke, slankaste čvarke, popularni svinjski čips. Veliki je interes za njih, pogotovo u pubovima gdje bi ih servirali kao grickalice uz pivo, pakirane po tri do pet dekagrama. Njegovi se čvarci traže i na Siciliji te i za tamošnje tržište priprema pošiljku.

>>Vrsna hrvatska i talijanska vina sljubila se s kulenom, čvarcima i talijanskim pršutom

Komentara 72

DU
Deleted user
12:10 21.01.2015.

Nekada su čvarci bili simbol sirotinje, danas su specijalitet.. pomalo planinarim a volim ugodno iznenaditi suputnike.. na Velebitu su ljudi poludjeli od veselja kad sam im nakon 3 sata napornog hoda u hladu iznio luk i čvarke.. i domaći kruh moje žene ;-))

Avatar Neobavezno
Neobavezno
12:35 21.01.2015.

Gdje ste samo nasli naziv kulin kulen je ispravno sabani..................

DU
Deleted user
12:48 21.01.2015.

Cijela Slavonija jede kulin i tako neka ostane. Slavonci na robi nose puceta što je ispravan hrvatski izraz za taj proizvod koji spaja dva kraja tkanine, pa nikoga ne ispavljaju da gumb ili turcizam dugme nisu ispravni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije