Godišnje se baca golema količina hrane, a možda ne bi trebala.
Stručnjakinja za hranu Rose Prince, za Daily Mail je napisala koju hranu možemo, a koju bismo trebali izbjegavati jesti nakon što prođe datum otisnut na proizvodu uz oznaku "najbolje upotrijebiti do...".
Rajčice
Za razliku od većine povrća, rajčice s vremenom postaju sve slađe. Zato Rose Prince tvrdi da se mogu jesti čak i kada izgledaju da je njihovo vrijeme prošlo. "Samo ako imaju plijesni na sebi i smrde onda ih ne jedem".
Fileti ribe
Svježi fileti ribe, poput bakalara i lososa mogu se jesti i do mjesec dana nakon što se ta riba ulovi, tvrdi. Potrebno ju je čuvati u hladnjaku na temperaturi ispod 5 C. Neće ugroziti naše zdravlje, ali nakon toliko vremena zasigurno neće biti dobrog okusa. S obzirom na to da nam nije poznato kada je riba ulovljena, Rose preporučuje da ribu ne odlažete predugo u hladnjaku prije konzumacije. Radije je konzumirajte do datuma naznačenog na pakiranju.
Sladoled
Moglo bi nas iznenaditi, ali sladoled ima "kratak život". Razlog leži u tome što sadrži visoki udio masti, zbog vrhnja, pa se nikada u potpunosti ne zamrzne. Izgubit će "svježinu" nakon otprilike tri mjeseca. Ako potamni, promijeni okus i postane kiselkast, nemojte ga jesti.
Foto: Thinkstock
Mesne prerađevine
S prerađevinama od mesa nemojte riskirati. Takvi proizvodi povećavaju rizik od infekcija uzrokovanih bakterijama poput E Coli, Campylobacter, Listeria monocytogenes koje se brzo razmnožavanju čak i u hladnjaku. Ako vam određeni suhomesnati proizvod izgleda suho ili pljesnivo, bacite ga. Ove proizvode nemojte jesti nakon isteka datuma koji je naznačen kao "najbolje upotrijebiti do...".
Jaja
– Ja sam jela jaja i do pet tjedana nakon što sam ih kupila, tvrdi Prince, ali naglašava da je ipak pametnije konzumirati ih u kraćem roku. Da biste bili sigurni da je jaje i dalje sigurno za jelo, ubacite ga u čašu vode. Ako pluta, nemojte ga jesti.
Jogurt
Rose Prince jogurte je jela i do dva mjeseca nakon što ih je kupila. Upozorava da provjerite ima li ikakvih tragova plijesni na jogurtu prije konzumacije. Ako nema i izgleda "uredno", možete ga jesti.
Brašno i začini
Začini poput čilija u prahu, ljute paprike, mogu trajati i dulje od 6 mjeseci. Ako vidite u začinu ili brašnu sitne "rupice" to znači da su prisutni kukci koji su se "nastanili" unutra i mogu izazvati osip i svrbež. Da biste lakše uočili da u vašim začinima u prahu ili brašnastim proizvodima ima ovih sitnih kukaca, koje često ne možemo vidjeti golim okom, te proizvode držite u prozirnim kutijama za hranu i često provjeravajte.
Foto: Thinkstock
Piletina
Svježe pileće meso brzo se kvari. Nemojte riskirati i jesti meso nakon isteka roka koji je naznačen na pakiranju.
>> Rok trajanja namirnica trgovačka zamka ili čuvanje zdravlja?
>>Znate li koliko voća treba pojesti za maksimum zdravstvene koristi?
Ja ne jedem ništa čemu nije istekao rok trajanja. Ima puno sjajnih artikala po trgovinskim centrima koji se prodaju u pola cijene jer im je rok trajanja blizu isteka. Ništa im ne fali, a duplo su jeftiniji.