Gregadu možete pripremiti od različitih vrsta ribe, ovisno o punudi u ribarnici, ali i stanju u vašem novčaniku. Važno je da riba bude vrlo svježa. Danas donosimo recept s najboljim komadima ribe i plodova mora, a kako su pred nama važni blagdani možda ih poželite obilježiti upravo uz ovo jelo dostojno kraljeva.
Gregada obogaćena škampima i brbavicama
Sastojci:
500 g škampi
700 g škarpine
300 g brbavica
3-4 srednja krumpira
1 veći crveni luk
3-4 režnja češnjaka (rezano na listiće)
1,5 dl maslinova ulja
malo peršina
sol
1 dl bijelog vina
Priprema:
Škarpina se teško čisti pa zamolite u ribarnici da taj posao odrade umjesto vas. Prije nego počnete s pripremom narežite je na dva dijela. Luk narežite na tanke kolutove, a češnjak na listiće. Oguljeni krumpir narežite na kolute debljine 1-2 cm i lagano posolite. U širu posudu za kuhanje ulijte maslinovo ulje pa po njemu lijepo poredajte luk i sve posolite. Pirjajte desetak minuta da lijepo požuti. Pred kraj ubacite češnjak pa još kratko pirjajte. Zalijte bijelim vinom pa poslažite krumpir preko luka, dodajte ribu i zalijte vodom, ali ne do vrha. Još malo posolite i kuhajte na jakoj vatri dok proključa, a onda smanjite pa kuhajte sve dok krumpir ne bude gotov. Nemojte miješati, već povremeno protresite lonac. Na kraju dodajte sitno sjeckani peršin, maknite s vatre i zalijte s još malo maslinova ulja.