Buddy Valastro

Kralj slastica u Zagrebu: Sada je najveći trend gola torta

17.10.2016., Zagreb - Buddy Valastro, jedan od najpoznatijih slasticara na svijetu i zvijezda serije Sef slasticarnice (Cake Boss) sudjelovao je u finalu izbora za najljepsu hrvatsku tortu, te je pred mnogobrojnom publikom u City Centru One West uz pomoc
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
19.10.2016.
u 12:28

Njegov se TV show prikazuje u 200 zemalja svijeta i prevodi na 45 jezika, a u Zagrebu je promovirao osmu sezonu serijala koji emitira TLC

– Moj otac nije nikada inzistirao da postanem slastičar, ali jest da dođem raditi u obiteljsku pekarnicu da bih se naučio radnoj etici. I tako je sve počelo – kaže simpatični Buddy Valastro, sigurno najpoznatiji slastičar na svijetu zahvaljujući TV showu “Šef slastičarnice” koji se prikazuje u 200 zemalja na 45 jezika. U Zagreb je došao promovirati osmu sezonu showa, izabrati najbolju hrvatsku tortu, ali i vidjeti zemlju o kojoj sluša cijeli život, jer on je od najranije dobi okružen Hrvatima.

– Moj je očuh sa Suska, moj je najbolji prijatelj Jeff sa Suska, ali i puno prijatelja... Zapravo, jako je smiješno, ali svi Hrvati koje poznajem dolaze s jednog otoka! To je naravno zato što je većina ljudi sa Suska emigrirala iz Hrvatske u dio New Jerseya u kojem sam odrastao i skupa smo rasli i jeli, pa sam upoznat i s hrvatskom hranom. Uglavnom, stalno hvale Hrvatsku, njezine ljepote, more, ljude... Oduvijek sam htio vidjeti taj raj i sada se to prvi put i dogodilo – kaže Buddy pa otkriva malu ekskluzivu:

– Osim njih, u Americi svi bruje o ljepoti hrvatske obale, tako da ću to morati osobno provjeriti. Sljedeće ljeto! S obitelji!

Mami za rođendan

U Zagrebu je u dva dana boravka, kaže, upoznao divne ljude i kušao sjajnu hranu: – Bili smo na nevjerojatnoj večeri u jednoj konobi u središtu grada. Lokalna hrana, fantastična riba, plodovi mora, glazba, vino. Sjajno! Sigurno ću se vraćati.

Kada radim torte, ja sam umjetnik, ali ne želim biti gladan umjetnik i tu na scenu stupa biznis

Što se tiče njegova osnovnog biznisa – pečenja kolača i torti – vlasnik je lanca pekarnica Carlo’c Bakery, u njima radi cijela njegova obitelj, ima oko tisuću zaposlenika, a uskoro planira prvo internacionalno širenje posla – u Brazil.

S ocem je počeo kao dijete u njegovoj pekarnici kada je imao samo 11 godina, a nedugo nakon toga nastala je i prva torta.

– Imao sam 12 godina i pripremio sam rođendansku tortu svojoj majci. Bila je to neka vrsta testiranja jer tata mi nije dao da radim odmah za mušterije, prvo me testirao na obitelji jer je znao da će mama sve oprostiti – smije se 39-godišnji Valastro, koji je obiteljski biznis u potpunosti preuzeo kao 17-godišnjak poslije smrti oca, pa dodaje:

– Dakle, počeo sam kao mali pekar i, kako sam nadograđivao svoju vještinu, svaki novi korak vukao me još dalje. I samo od sebe s vremenom je raslo do stupnja na kojem sam sada. Kada ukrašavam tortu, uđem u neku zonu u kojoj sve utihne, nestanu svi problemi, ne vidim i ne čujem ništa oko sebe. Kada sam gotov, odmaknem se, pogledam što sam napravio i osjećam golemu sreću. Taj osjećaj želim imati cijeli život.

Što se tiče aktualnih slastičarskih trendova i onih koji bi mu eventualno mogli dosaditi, kaže:

– Poprilično sam otvoren trendovima, a trenutačni mi idu u prilog jer nisu naporni. Naime, pravi hit je tzv. gola torta, čak i za vjenčanja. To je biskvit koji nema glazuru, bez fondanta, nalik torti nastaloj u kućnoj radinosti što mi je prilično “cool” jer je lako. Takve se torte rade strašno brzo. Znate, ja sam prije svega biznismen, a potom umjetnik. A biznismen ide ukorak s trendovima. Ovo što kažem ljudi često ne razumiju, a bit je toga da imam srce umjetnika i da sam, kad pripremam torte, umjetnik, ali ne želim biti gladan umjetnik. U tom trenutku nastupa biznismen.

Osim toga, otvoren sam radu sa svim namirnicama dok god je okus u redu. No prilično pazim da su sastojci prirodni. Umjesto da koristim aromu jagode, radije ću u tortu staviti prave jagode. A ako moram birati okuse koje preferiram, veliki sam ljubitelj torte s kremom od vanilije, svježim voćem i laganim čokoladnim ganacheom. Volim jednostavne kombinacije.

I te kako je svjestan činjenice da namirnice s kojima radi zdravstvene organizacije ne stavljaju na vrh piramide preporučene hrane pa u skladu s tim ne može za svoje proizvode reći da su stopostotno zdravi, ali:

– Sve što radimo nema konzervansa i štetnih aditiva. No svejedno preporučujem da se moji proizvodi konzumiraju u malim dozama. Nitko ne želi svijet u kojem ne možete pojesti jedan kolač više. Ali ponavljam, mali komadi dovoljni su za veliki gušt.

Jabuke za pitu treba rezati na ploške debele pet milimetara, tada ostanu fino hrskave

Što se tiče osnovne razlike između europskog i američkog pristupa slasticama, a ima je, kaže:

Europljani rade torte od spužvastih, suhih biskvita koje potom natope sirupima, mlijekom, likerima, a Amerikanci peku torte s vlažnijim biskvitom u koji ne dodaju ništa što će ga naknadno učiniti vlažnim. Volim obje varijante. No ima još jedna velika razlika. Europljani prave manje slatke kolače od Amerikanaca. Amerikanci jednostavno vole šećer, a zanimljivo je da je, kad putujete prema Južnoj Americi, ta slatkoća sve jača i izraženija nego u Sjevernoj Americi.

Najveća torta koju je do sada radio bila je na temu Transformera, visine 3,5 m i teška 300 kg. No nije ni on savršen, a najveća je sramota koju pamti:

– Torta Karusel koju smo radili za jednu tvrtku. Bila je golema, prekrasna, ali krhka. Kada smo došli na mjesto dostave i otvorili vrata kombija, bilo je posvuda. Toliko se raspala da joj nije bilo spasa. Naručitelji su to čak dobro primili, nama je bilo grozno – kaže. Prije 15-ak godina, kaže, ni u najluđim snovima nije sanjao da će mu se dogoditi ovolika svjetska slava. Žao mu je što to ne može vidjeti njegov otac koji mu je životni uzor pa ne čudi odgovor na pitanje koga bi pozvao na večeru k svojoj obitelji da ima priliku:

– Kao religiozni Talijan – papu. A da je to moguće, volio bih vidjeti svojeg oca. Volio bih sjesti s njim za stol.

Otac je četvero djece pa, kada nije u poslu, pred kamerama ili za slastičarskim stolom za kojim u ekstazi priprema nove kreacije, najviše voli biti kod kuće.

Kada ne radi – jede

– Kada ne radim, jedem! Što se vidi i na mojoj liniji! I moja je supruga Talijanka i izvrsno kuha. Obožavam njezine talijanske delicije. Bolja je od mene iako sam je u nekoliko kućnih natjecanja uspio pobijediti!

Volim loviti ribu, družiti se s prijateljima, peći kolače s klincima, već imam nasljednike. Moja kći Sofia fantastično ukrašava torte, mali Buddy odlično peče i izvrstan je u slanim jelima, Marco je jak na riječima i bit će pravi biznismen, a Carlo je za sada samo presladak. Kod kuće najviše volim peći pitu od jabuka. Tajna dobre pite su svježe, dobre jabuke i njihovo rezanje na ploške dovoljno široke da ostanu hrskave, a opet ne tvrde. Govorimo o debljini od pet milimetara – otkriva i za kraj daje nekoliko savjeta za ukrašavanje torti u kućnoj radinosti:

– Ne strahujte od eksperimentiranja s fondantom. Izgleda teže nego što doista jest. Tortu nije loše prije ukrašavanja malo zamrznuti jer biskvit se onda ljepše reže i lakše je s njim baratati, posebice ako radite neki oblik. I samo uživajte!

>> Rođena i odrasla u Austriji, ali vlastiti biznis odlučila je pokrenuti u rodnom kraju svoje majke

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije