Kuhar, putnik, istraživač u vječnoj potrazi za savršenim receptom i novim okusima ... Marko Peras, Podravkin promotor kulinarstva za Večernjakove čitatelje otkriva tajnu dobro pečenog odojka.
Tajna dobre pečenke
– Ispeći pravu novogodišnju pečenku, koja je izvana hrskava i rumena, a iznutra sočna i mekana, nije pothvat, no valja imati ponešto iskustva i, što je najvažnije – strpljenja. Odojak se može jesti i dan poslije pa ga valja pažljivo pripremiti. Tajna je u podlijevanju masnoćom koja se cijedi tijekom pečenja, a mali trik kojim ćete postići rumenu koricu jest vrlo malo meda i narančina soka. Takva kombinacija okusa uz dobro posoljeno meso dat će kiselkasto-slatkastu svježinu. Pripazite da pečenku prerano ne premažete kako ne bi postala pretvrda ili izgorjela – otkrio je Marko čitateljima. Iako su mu samo 24 godine, Marko se gastronomijom bavi od 19 godine, a kulinarstvo je poziv kojem se oduvijek planirao posvetiti.
– Uživam u hrani, ali i u pripremi. Iako volim i slatko, a ono je poseban izazov jer je priprema precizna i fina, posebno mi je zadovoljstvo pripremati mesna jela. Štruce su prigoda za kombiniranje boja i okusa, uvijek su atraktivne, a mogu biti i vegetarijanske pa tako prilagođene svim željama. Kulinarstvo je grana u kojoj nema plafona, ali ni opuštanja jer se ljestvica neprestano podiže i najboljima. Upravo je zato Marku Perasu kulinarstvo izazov i poziv na neprestano učenje, usavršavanje, istraživanje...
Prilika za učenje
– Posao promotora hrane podrazumijeva nastupe. Posebno mi je zadovoljstvo kada u našim veleposlanstvima pripremam hranu za diplomatsku elitu jer je to i predstavljanje naše kulture i raznolikosti regija. Nema tog kuhara koji zna sve i koji je kuhao sve. Uvijek postoje nova jela, nove tehnike, spajaju se nespojivi okusi ... zato me intrigira sve što ima veze s kuharstvom, čitam, istražujem, učim kad god je prilika – ispričao nam je Marko.