Kukuruz je stoljećima prehranjivao ljude, ne čudi stoga podatak da se sadi na svim kontinentima osim Antarktike i da danas ima više od 3000 proizvoda na bazi kukuruza. Čak i gazirana pića sadrže kukuruz – služi kao zaslađivač. a jedna stabljika kukuruza dovoljna je da zasladi 350 limenki pića. Osim što momentalno asocira na ljeto, kukuruz odlično utječe na naš organizam. Zrno kukuruza sadrži 70 – 75% ugljikohidrata, 10% bjelančevina, oko 5% ulja, 15% mineralnih tvari, te 2,5% celuloze dok klica kukuruza sadrži više od 30% vrlo kvalitetnog ulja za ljudsku prehranu. Kukuruz sadrži vitamin B, malo vitamina C, provitamina A te puno minerala.
Pradomovina kukuruza je Meksiko, a na Balkan je došao u drugoj polovici 16. stoljeća, točnije 1572. godine. Upravo na temelju države iz koje je potekao – Meksika – vidi se kvaliteta i značajnost ove namirnice – Meksikanci su pronašli mjesta za kukuruz i u brzoj hrani i u najotmjenijim i najkompliciranijim jelima.
Začinjeni pečeni kukuruz
Sastojci:
• 4 klipa kukuruza
• 2 žlice kokosovog ulja
• dimljena paprika, količina po ukusu
• 1 limeta, izrezana na kriške
• šaka svježeg korijandera, nasjeckanog
• ružičasta himalajska sol, količina po ukusu
• svježe mljeveni crni papar, količina po ukusu
Priprema:
Zagrijte roštilj, a možete koristiti i prethodno, na 200 stupnjeva zagrijanu, pećnicu. Želite li djelomično pougljeni kukuruz, zadignite nekoliko listova komušine na svakom klipu. Kukuruz stavite izravno na roštilj, pokrijte i pecite 15 do 20 minuta ili dok se listovi komušine ne zaprže sa svih strana, povremeno okrećući. Maknite s rešetke i ostavite da se ohlade toliko da se ne opečete dok stavljate začine. Uklonite komušinu i svilu sa svakog klipa kukuruza. Listove možete potpuno ukloniti ili ih presavinuti i koristiti za pridržavanje klipa. Kistom za tijesto rasporedite kokosovo ulje po svakom klipu kukuruza. Stavite kukuruz na pladanj za posluživanje, pospite dimljenom paprikom, poprskaj- te svježim sokom limete, pospite svježim korijandrom i začinite solju i crnim paprom. Poslužite odmah, može i uz vama omiljeni umak ili naribajte sir
Gusta juha od bundeve, leće i kukuruza
Sastojci:
• 1 crveni luk
• 3 mrkve
• 500 g pečene bundeve
• 2 štapića celera
• 100 g crvene leće
• 4 šake kukuruza u zrnu
• 1 klip kukuruza
• 2 režnja češnjaka
• 1 žličica kurkume
• 1 žličica marokanskog začina ras el-hanout
• 1 žličica čilija
• 1,5 l povrtnog temeljca
• 150 g finog krem-sira
Priprema:
Luk pirjajte na maslinovu ulju, dodajte sol, kurkumu, čili, žličicu vode dok sve ne omekša. Zatim dodajte sjeckanu mrkvu, celer, češnjak, pola količine pečene bundeve i crvenu leću. Na kraju dodajte zrna kukuruza i ako želite da vam juha bude još zanimljivijeg izgleda, klip kukuruza koji ćete prethodno nasjeckati na što sitnije kolutiće. Sve promiješajte, dodajte temeljac i kuhajte oko 15 minuta. Polovinu smjese prebacite u blender, dodajte ostatak bundeve, krem-sir i sve izblendajte. Zatim taj sadržaj vratite u juhu i dobro sjedinite. Juhu poslužite odmah dok je topla, s dodatkom krutona i sjeckanog peršina.
VEZANI ČLANCI: