Gastroglobus

Ljubavnik kuhanog vina i medenjaka - cimet

cimet (1)
Arhiva VL
25.01.2013.
u 11:45

CIMET se, otkriveno je u povijesnim zapisima, spominjao kao začin čak dvije tisuće godina prije Krista kada je s daleke Šri Lanke stigao u Egipat. Bio je cijenjen poput zlata, a slavljen toliko da se našao i u Herodotovim spisima

Kad se hladnoća zvuče pod ovratnik i zarumeni nos, želja za toplim napitkom prva je pomisao. A topli napitak u zimskim danima najčešće je mirisan i topao, začinjen, aromatičan... Miris i aroma koja prati zimu upravo je cimet, slatkasta aroma i miris koji podjednako vjerno prati slana i slatka jela, pića, druži se s medom, kremama, kupkama, likerima... Neizbježan je pratitelj kuhanih vina i punčeva, zimskih kolača, paprenjaka, medenjaka...

 Indijski, kineski, australski...   Koji je od cimeta, a u svijetu ih je čak desetak vrsta, pravi, zapitat će se znatiželjni gurmani. Pravi je cimet samo Cinnamomum zeylanicum Nees, a najsličniji mu je kineski brat kasija iz kojeg nastaje Cinnamomum cassia Blume. Nešto su slabijeg intenziteta, no ne i manje vrijedni cimeti iz Indije, Australije i Burme. Štapići cimeta kakvi dolaze u ruke gurmana nastaju tako da se mlade grane cimetovca režu, a kora se guli te tako podatna od eteričnih ulja guli i svija u rolice. Topla crvenkasto-smeđa boja sušenjem postaje intenzivnija, a svinuta kora reže se na štapiće i sprema na put preko oceana. Vrijednost cimeta određuje postotak kumarina u njemu.

Feniksov dom očarao faraone i pjesnike  

CIMET se, otkriveno je u povijesnim zapisima, spominjao kao začin čak dvije tisuće godina prije Krista kada je s daleke Šri Lanke stigao u Egipat. Bio je cijenjen poput zlata, a aroma ga je proslavila do te mjere da se našao čak i u zapisima tadašnjih slavljenih pisaca, a spominjao ga je i Herodot. Legende koje se vežu za cimet govore da se u njegovim krošnjama gnijezdila ptica feniks. ZAČIN I LIJEK Osim očaravajuće arome, cimet ima blagotvoran učinak na artritis, bolove u želucu, gastritis, giht, gljivične i bakterijske infekcije, dijabetes, lošu cirkulaciju, slabokrvnost… Polovica male čajne žlice cimeta na dan, razmućena u nekoj bazi poput meda ili vrhnja, učinkovit je recept za smanjivanje razine LDL kolesterola. Prirodni je konzervans jer sprečava rast mikroorganizama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije