KAŽE NUTRICIONISTKINJA

'Manjak vitamina i minerala najvidljiviji je na noktima: Da budu lijepi i zdravi 'pojačajte' ove namirnice!'

Shutterstock
30.03.2022.
u 07:00

Hrana koju trebate jesti za zdravlje svojih noktiju mora u sebi imati joda, cinka i selena

Ono što jedemo može utjecati na gotovo sve: od rasta noktiju, sjaja kose, raspoloženje, pa do gustoće kostiju.

- Nokti vam mogu reći nedostaje li vam nešto u organizmu; nedostatak vitamina poput npr. cinka može utjecati na kvalitetu noktiju, njihovu gustoću, teksturu i brzinu rasta - rekla je nutricionistica Jessica Sepel, za Metro.

Lak vam se brzo ljušti s noktiju? Isprobajte ovaj genijalan trik

1/5

Tako su, primjerice, krhki i slabi nokti česti znak nedostatka željeza ili proteina, a bijele mrlje koje se znaju pojaviti na noktima također ukazuju na nedostatak vitamina ili minerala, obično cinka, kalcija, B vitamina ili esencijalnih masnih kiselina...

Najbolja hrana za zdravlje noktiju sadrži jod, cink i selen - kaže ona i savjetuje da za veći unos joda jedete više morskih plodova, mliječnih proizvoda i jaja, za cink više govedine, plodova mora, orašastih plodova, sjemenki, graha i mliječnih proizvoda, a za selen . više orašastih plodova i lisnatog povrća. 

- Iako sve što vam je potrebno možete dobiti iz prehrane, nije loše koristiti i neke dodatke prehrani kako biste noktima osigurali još potrbenih vitamina i minerala. Primjerice, kolagen je odličan dodatak zdravoj, raznolikoj hrani - dodaje.

Nedostaje vam energije kroz dan? Pojačajte je s ovim stvarima - umjesto nekoliko šalica kave.

 

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije