Bila je aktivna na X-u

Maria je doživjela 117 godina. Otkrila je svoje trikove za dugovječnost: 'Svaki dan sam jela istu namirnicu'

World's oldest woman, Maria Branyas, poses in front of a birthday cake as she celebrates her 117 birthday in a nursing home, in Girona
Residencia Santa Maria del Tura/
24.08.2024.
u 10:34

Bila je aktivna na X-u i uvijek dijelila savjete svima koji su je pitali koja je tajna njenog dugog života. No, čini se kako zapravo i nije tako teško...

Španjolka Maria Branyas Morera, preminula je u ponedjeljak, 19. kolovoza, 2024., nakon svog impresivno dugog života, piše LadBible. Unatoč gubitku sluha i problemima s pokretljivošću, lokalni mediji izvještavaju da je imala dobro pamćenje čak i u poznim godinama. Bila je aktivna na X-u, što je prilično impresivno za osmu najstariju osobu zabilježenu u povijesti. Osim što je u prosincu 2022. podijelila što je to jela svaki dan, također je imala razne savjete kako i mi možemo pokušati živjeti dug život poput nje.

Snažne obiteljske veze: Ranije ove godine, Branyas je napisala kako je imala sreće što su voljeni bili uz nju. "Snažne obiteljske veze ublažavaju usamljenost”, napisala je. Dakle, brinite o onima koji brinu o vama i budite društveni, jer to bi vam moglo pomoći da doživite stariju dob - nešto što su prethodne studije već podržale.

VEZANI ČLANCI: 

Izbjegavanje pretjerivanja: Iako je jela određenu stvar svaki dan, ova Španjolka nikada nije slijedila određenu dijetu. Napisala je na X-u: "Mnogi me pitaju koju dijetu slijedim kako bih živjela toliko godina. Oduvijek sam jela malo, ali sve, i nikada nisam slijedila nikakav režim. Nikada nisam bolovala od neke bolesti niti prošla kroz operacijsku salu."

FOTO Jedna susjedna država među najboljima je za mirovinu: Hrvati je često posjećuju

World's oldest woman, Maria Branyas, poses in front of a birthday cake as she celebrates her 117 birthday in a nursing home, in Girona
1/13

Jedenje jogurta svaki dan: Da, Branyas je pripisivala mnogo svog dugog života jedenju prirodnog jogurta svaki dan. Objavila je na X-u da je to "životna namirnica s nebrojenim pozitivnim svojstvima za tijelo." Supercentenarka je također navela bugarsku studiju prema kojoj redovita konzumacija jogurta može produžiti život, dok je u perzijskoj tradiciji Abrahamova dugovječnost pripisana upravo konzumaciji jogurta.

Izbjegavanje toksičnih ljudi: Osim što je imala “dobru povezanost s obitelji i prijateljima” i “kontakt s prirodom”, Branyas je smatrala ključnim držati se “podalje od toksičnih ljudi”. Nitko to ne želi u svom životu, a kamoli preko 100 godina.

VEZANI ČLANCI: 

Biti pozitivan i ne žaliti ni za čim: Još jedna lekcija koju možemo naučiti od Marije je ta da je pridavala važnost “emocionalnoj stabilnosti, bez briga, bez žaljenja i puno pozitivnosti”.

Hunza narod je najdugovječniji na svijetu, a razlog njihovom dugom životu mogla bi biti jedan voćka

Ključne riječi

Komentara 2

MO
montello
10:29 25.08.2024.

Nema pravila nasla se zdrava

ST
Stručnjak
12:02 24.08.2024.

Jedini trik za dugovječnost su geni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije