Pekara Trajković otvorena je 1925. godine, a s tom tradicijom je i najstarija pekara u Zagrebu sa stalnim kupcima, ali i drugačijom ponudom peciva. Razgovarali smo s vlasnikom pekare Miroslavom Trajkovićem koji nam je ispričao kako je sve počelo, ali i po čemu su toliko posebni da im se kupci uvijek vraćaju.
"Pekara postoji od 1925. godine kada ju je otvorio moj djed. Nakon toga je radnju preuzeo moj otac, zatim majka, a sada sam došao ja na red. Iduća je kćer, ali ne znam hoće li nastaviti tradiciju", ispričao nam je Miroslav.
U svojoj ponudi nemaju punjena peciva, kao ni bureke, ali zato imaju razna koktel peciva, kao i starinske perece te domaći kruh. Ono po čemu je još ova pekara posebna je parna peć koja radi na drva.
"Naš kruh se radi u parnoj peći u kojoj se kruh peče na pari. Ovo je jedina, ali i posljednja peć takve vrste u Zagrebu. Nitko više ne peče ovako kruh, a upravo zbog načina na koji ova peć funkcionira, kruh ima poseban okus", rekao nam je Miroslav te dodao kako je najpopularniji raženi kruh kojeg ljudi najviše kupuju.
Miroslav kaže da su kupci zadovoljni, a samim time je i on kao vlasnik zadovoljan. "Imamo stalne kupce koji nam se uvijek vraćaju, ali isto tako nam dolaze i novi kupci. Uvijek imamo tek napravljena, friška peciva i ništa ne zamrzavamo, a ljudi to i prepoznaju."
Ovaj kestenjar na Cvjetnom trgu kestene prodaje već 47 godina: