Pored jaja, šunke, orahnjače, nezaobilazan uskrsni obrok je i pinca, poznata i kao slatki kruh. Sastojci koji vam trebaju su jedan svježi kvasac, šećer, glatko brašno, vanilin šećer, jaja, ribana korica naranče i limuna, mlijeko i grožđice, navodi Sašina kuhinja. Za početak je potrebno grožđice natopiti u rumu, pokriti pa spremiti u hladnjak do upotrebe da se fino napiju.
Kvasac izmrviti, dodati šećer, žlicu brašna i mlaku vodu. Nakon toga dodati vanilijin šećer, malo soli, domaću mast ili maslac, žumanjke, cijelo jaje, rakiju, ribanu koricu naranče i limuna. Sve dobro promiješati pa ostaviti 10 minuta da odstoji. U brašno umiješati malo cimeta u prahu pa prosijati u prethodno promiješane sastojke. Pokriti krpom i ostaviti da se diže 2 sata. Tijesto sada ponovo “izlupati” pa istresti na podlogu.
Dodati preostalo brašno i umijesiti homogenu čvrstu loptu tijesta za pincu. Sada možete dodati grožđice koje su već upile rum, rasporediti ih preko tijesta i umijesiti. Tijesto podijeliti na 4 jednaka dijela, oblikovati pince pa ostaviti pokriveno 2 sata. Nakon proteka vremena, premazati s razmućenim žumanjcima posvuda i zarezati nožem u sredinu svake pince, te posuti šećerom. Ostaviti da stoje pola sata pa ih staviti peći 30 minuta na 175 C – 180 C. Pinca je sada spremna za posluživanje! U slast!
ja bez fritula