Uživate u jelu, ali ne i u onome što se događa nakon toga. Legnete kako biste odrijemali, a zatim se probudite s bolnim osjećajem žarenja u prsima, odnosno žgaravicom. Obično se razvija u roku od sat vremena nakon jela, a prouzročuje ju hrana s razinom pH od 4,6 ili nižom, koja je kisela. To ne znači da takve namirnice trebate potpuno izbaciti s jelovnika, ali trebate biti umjereni s konzumiranjem, prenosi Pinkvilla.
Začinjena hrana i umaci
Njihova razina pH iznosi 2,8 i prouzročuje iritaciju na sluznici jednjaka. Velika konzumacija začinjene hrane dovodi do žgaravice i dovodi do želučanih problema.
Kofein
Pića s kofeinom poput čaja, kave, energetskih napitaka također su kisela i prouzročuju refluks kiseline i žgaravicu.
Agrumi i sokovi
Naranča, grejp, limun i mnogi drugi prouzročuju iritaciju i nelagodu u probavnom sustavu.
Menta
Neki ljudi misle da je dobra za probavu, ali prekomjerna konzumacija može prouzročiti refluks kiseline i žgaravicu. Dakle, izbjegavajte čaj od mente svaki dan.
Rajčica
Rajčica i sok od rajčice vrlo su kiseli i ne biste ih trebali konzumirati svakodnevno. Žgaravicu prouzročenu rajčicom možete smanjiti – kiselim bombonima.
Ortoped savjetuje što trebate raditi za zdravlje zglobova:
Hajduk pokrij se ušima i istraži temu više od 3 minute sljedeći put. Refluks najviše uzrokuje pržena masna hrana, poglavito meso, miječni proizvodi, jaja. Nije bit u izbacivanju agruma i rajčice iz prehrane kad si dobio refluks od bečkog, pomfrija i bureka svaki dan.