Dobro je znati

Na ova 3 načina sigurno još niste jeli (i pili!) lubenicu, a evo i kako ćete odabrati najbolji plod na tržnici!

Shutterstock
15.07.2022.
u 06:00

Ono što već i vrapci na grani znaju jest da ako na lubenicu stavite malo soli, okus je još slađi jer je sol prirodni pojačivač okusa. No, jeste li probali carpaccio od lubenice i to u kombinaciji s tunom? Mi smo uživali!

Prije nego se upustite u pripremu recepata s lubenicom trebate odabrati najbolju lubenicu na tržnici. Da se ne biste razočarali kad je kod kuće razrežete, pripazite na nekoliko važnih detalja. Prvo, lubenica treba biti čvrsta i simetrična, bez "modrica", posjeklina ili udubljenja. Kad je primite u ruke, morate osjetiti njezinu težinu, osobito kod većih primjeraka, a s donje strane treba imati kremastožutu mrlju – to je dio na kojem je plod odležavao na tlu dok je dozrijevao na suncu. I na kraju, ne manje važno, izrezano meso lubenice mora biti gusto, čvrsto i izgledati vlažno – to znači da ste kupili svježu i zrelu lubenicu u kojoj ćete uživati baš u svakom zalogaju i svim mogućim kombinacijama. Evo i recepata!

Foto: Shutterstock

Carpaccio s tunom i lubenicom

Sastojci (za 4 osobe):

400 g sirove tune

400 g lubenice

4 žlice maslinova ulja

100 g komorača

sol

poprskati sokom limuna, po želji

Priprema:

Lubenicu i tunu narežite na tanke ploške i složite na tanjur. Narežite komorač i složite preko tune i lubenice. Marinirajte maslinovim uljem i solju. Na kraju možete dodati malo soka limuna.

Foto: Carpaccio©daar_op_dulve

Lubenica i feta sir

Sastojci (za četiri male porcije):

1 kg lubenice

200 g feta sira

1 limeta

2-3 grančice majčine dušice ili mente

3 žlice maslinova ulja

1 prstohvat soli

crveni luk, med i orasi, po želji

Priprema:

Narežite lubenicu na komade veličine zalogaja, marinirajte sokom limete, solju i maslinovim uljem, a zatim dodajte fetu i začinsko bilje – et voilà! Uz malo crvenog luka, meda i oraha, salata će biti još intenzivnijeg okusa.

Foto: Oliveoilandlemons

Popodnevni koktel

Sastojci:

0,3 l tekile

0,2 l Havana ruma

0,1 l maraskina

0,3 l soka od maraske

blendana lubenica

mojito ice cube

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke, a za potpuni dojam poslužite u čaši za koktele.

Foto: Hotel&Spa Iadera

Recepti: Falkensteiner Hotels & Residences

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije