Glybera u Njemačkoj

Na tržište izlazi dosad najskuplji lijek koji košta 1,1 milijun eura

cjepivo
Damir Špehar/PIXSELL
28.11.2014.
u 00:10

Lijek jest skup, ali je isplativ zato što pacijent koji primi spomenutu kuru može biti miran najmanje šest godina

U Njemačkoj je na tržište pušten najskuplji lijek u povijesti. Riječ je o sofisticiranom lijeku Glybera za genetsku terapiju nedostatka lipoproteinske lipaze, rijetke nasljedne bolesti, a cijena terapije za oboljelog stoji nevjerojatnih 1,1 milijun eura. Rad na ovome lijeku trajao je gotovo četvrt stoljeća, a proizvodi ga nizozemska biotehnološka tvrtka UniQure. Iako je lijek bio spreman za upotrebu još prije dvije godine, odobrenje za stavljanje na tržište odgođeno je kako bi se skupili dodatni podaci o njegovoj djelotvornosti.

Jedna ampula lijeka košta 53 tisuće eura i dostatna je za dvije injekcije. Za liječenje tipičnog pacijenta potrebne su 42 injekcije, odnosno 21 ampula, što ukupno košta 1,1 milijun eura. Oboljelima će ovaj lijek postati komercijalno dostupan najvjerojatnije u travnju 2015. godine. U Europi trenutačno ima oko dvije stotine oboljelih koji su odlični kandidati za ovu vrstu terapije.

Iz UniQurea poručuju da lijek jest skup, ali da je isplativ zato što pacijent koji primi spomenutu kuru može biti miran najmanje šest godina, a možda i dulje ili čak cijeli život. Dosad su oboljeli morali trajno primati također vrlo skupu enzimsku terapiju koja je u konačnici puno više koštala. UniQure trenutačno radi na genetskim terapijama za hemofiliju i iznenadno zatajenje srca.

>>Pilule za 'dan poslije' uskoro bi se u EU mogle prodavati bez recepta

>>Majku troje djece lijek za rak stoji 6000 eura mjesečno!

Komentara 2

MH
mrtav-hladan
05:01 28.11.2014.

Postoji lijek i za rak samo nesmije na trziste uništio bi farmaceutsku industriju sve su to igre bez granica

RA
Rajmund
18:51 28.11.2014.

naravno da na svjetskom tržištu postoji mnogo učinkovitih lijekova ali kod nas ima svega i svačega.Još je dobro dok imamo suvremenu kirurgiju gdje se ljudi spašavaju ,inače još nisam čuo da je netko ozdravio trošeći lijekove sa našeg tržišta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije