usudite li se probati?

Nakon pizze s ananasom, Šveđani došli do nove ideje - obožavaju pizzu s bananom

shutterstock
08.09.2024.
u 15:55

Osim pizze s bananom, u Švedskoj možete pronaći i druge nekonvencionalne pizze.

Iako su Šveđani već neko vrijeme ljubitelji pizze s bananom, ovaj neobični kulinarski trend tek je nedavno privukao pozornost interneta, izazivajući nevjericu. Nije poznato kada je točno ova neobična pizza nastala u Švedskoj, no vjeruje se da potječe iz 1960-ih godina, piše Daily Mail

Nakon Drugog svjetskog rata, Šveđani su postali zainteresirani za polinezijske okuse, poput banane i ananasa. U šezdesetim godinama prošlog stoljeća postalo je uobičajeno posluživati banane sa šunkom za večeru. Ovo zanimanje za kombiniranje voća i slanih jela dovelo je do stvaranja jela poput složenaca s bananom i curryjem, a sada i popularne banane pizze.

VEZANI ČLANCI: 

Profesor Tellström, stručnjak za povijest hrane sa Sveučilišta u Stockholmu, izjavio je za Smithsonian Magazine da je ova pizza ‘vjerojatno povezana s potragom za egzotičnim okusima nakon rata u Europi’. 

Mislite da je ova kombinacija čudna? Postaje još neobičnije. Švedska banana pizza obično se posipa curryjem u prahu, a zatim se dodaje šunka i ananas. Reddit korisnik '0hip', koji je kušao ovu pizzu, komentirao je: ‘Ispalo je jako dobro. Banana izgubi dio svoje slatkoće i karamelizira se, a s curryjem se odlično slaže’. 

VEZANI ČLANCI: 

S druge strane, korisnik platforme X '@bananatkk' kaže da je banana pizza ‘vjerojatno jedna od tri najgore stvari koje je ikada probao’.  Još jedan korisnica X-a, '@anastasia_KVL', dodaje: ‘Kontroverzno mišljenje: švedska pizza s bananom i curryjem nije tako loša! Najbolji dio je odbaciti predrasude i isprobati nove stvari’. 

Osim pizze s bananom, u Švedskoj možete pronaći i druge nekonvencionalne pizze, poput ‘Kebabpizze’, koja je obično prekrivena mesom, umakom od kebaba i salatom, te pizze s plodovima mora, koja uključuje škampe i dagnje, a koja je popularna i u našim krajevima.

Komentara 3

MI
mike67
16:39 08.09.2024.

Bezposlen pop i banane prži.

PN
premda_nije
18:56 08.09.2024.

Vrijeme je da probaju votku s maslinovim uljem!

Avatar Anomander Rake
Anomander Rake
18:37 08.09.2024.

Vidi se tko im postaje većina u državi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije