ČAROLIJA ZIMSKIH OKUSA U RESTORANU BOTANIST

Naša sporo pečena janjetina pravi je hit među gostima, a priprema se gotovo dva dana

Goran Jakuš
17.12.2024.
u 07:00

Pašticada je napravljena od junećih obraza. Ovaj mekani, sočni komad mesa u bogatom umaku donosi okuse domaće kuhinje uz moderan twist, kaže chef Stjepan Gojšić.

Prosinac nam nudi najraznovrsniju ponudu gastrodelicija diljem grada. U moru raznovrsne ponude zagrebačka zelena oaza Botanist, na Remetinečkoj cesti 101, ovog prosinca posebno je uređena, naravno, u blagdanskom duhu, a od sada ima i sjajan novitet – doručak. Poznati hrvatski chef Stjepan Gojšić novi je predvodnik kuhinje u Botanistu, a u čaroliji zimskih okusa, kao pri-
premu za dnevna slavlja, kreirao je raznoliku ponudu koja prvi i najvažniji dnevni obrok podiže na sasvim novu razinu.

Po posebnoj recepturi od namirnica hrvatskih OPG-ova tako ćete moći uživati u slasnim doručcima kao što su jaja Benedict, raznovrsni omleti, kajgane, puding od zobi i chia sjemenki ili poširana jaja. Ova vrhunska jela samo su dio gastropriče idealne za energičan početak hladnog zimskog dana. Ručak je pak u znaku mesnih jela, koja si možemo priuštiti u zimskim danima, a koja spajaju tradiciju i vrhunsku tehniku pripreme. Među favoritima su janjetina, mlada teletina i pašticada.

Foto: Goran Jakuš

– Naša sporo pečena janjetina pravi je hit među gostima. Za savršenstvo ovog jela potrebna su gotovo dva dana pripreme. Plećka se marinira preko noći u posebnoj kombinaciji začina, a potom peče na niskoj temperaturi do šest sati u konvektomatskoj pećnici. Ova delicija dolazi iz Like, Korduna te Cresa, poslužuje se uz jednostavne dodatke poput krumpira i povrća – otkriva chef Stjepan Gojšić te dodaje: – Jednako je posebna i naša pašticada, napravljena od junećih obraza. Pomalo neuobičajen izbor koji je osvojio srca gostiju. Ovaj mekani, sočni komad mesa u bogatom umaku donosi okuse domaće kuhinje uz moderan twist – kaže chef Gojšić.

Hladniji mjeseci prirodno nas privlače toplijim i bogatijim jelima, a meso se oduvijek smatra kraljevskom namirnicom tijekom zime. Osim što pruža osjećaj ugode i zasitnosti, meso je iznimno hranjivo. Bogato je visokovrijednim proteinima, koji su ključni za održavanje mišićne mase i oporavak, a zimi nam daje i potrebnu energiju za borbu protiv hladnoće. Meso je također izvrstan izvor željeza, cinka i vitamina B12. Željezo pridonosi stvaranju crvenih krvnih stanica i sprečava umor, a cink jača imunitet, što je posebno važno u sezoni prehlada. Vitamin B12 ključan je za zdravlje živčanog sustava, prirodno se nalazi samo u mesnim i životinjskim proizvodima pa su mesna jela prava zimska snaga za organizam.

Foto: Goran Jakuš

Jelovnik u Botanistu prilagođava se sezoni i uvijek se koristi najbolje što zima može ponuditi. Uz janjetinu i teletinu, u ovoj prirodnoj gradskoj oazi gosti će moći uživati u patki, purici, štruklama i knedlama te brojim drugim pravim zimskim klasicima. Svaki recept dobiva dašak modernosti, što ova tradicionalna jela čini još zanimljivijima i privlačnijima. S dolaskom Nove godine u Botanistu se sprema i velika promjena na meniju. Za ljubitelje lokalne zagrebačke kuhinje i one iz bliže okolice novi meni u siječnju donosi jela koja su nam dobro znana i kojih se sjećamo iz djetinjstva.

Kad govorimo o Botanistu,nemoguće je ne govoriti o uspjehu koji je postigao u samo dvije godine od otvorenja. Riječ je o restoranu koji se prometnuo u jedan od najposjećenijih u cijelom Zagrebu, a svakako najposjećeniji u Novom Zagrebu, i to tijekom cijele godine. Ljeti nudi ono što drugi nemaju, terasu u debelom hladu borova, a zimi mami veoma ugodnim i u blagdansko ruho obučenim interijerom te raskošnim barom na katu u kojem je glavna zvijezda papagaj Pablo, po kojem bar i nosi ime. Mnogi gosti nakon ručka ili večere vole u baru popiti još koju čašicu. U sklopu Botanista je i mali hotel koji će na proljeće dobiti ekstenziju. Vlasnik je najavio povećanje kapaciteta jer blizina Arene čini svoje i gosti uvijek traže sobu više.

Foto: Goran Jakuš

– Moram priznati da sam jako zadovoljan kako se priča razvija. Puno smo radili, i radimo svakodnevno, na kvaliteti ponude, prije svega u restoranu i jako mi je drago da su gosti to prepoznali i da nam se stalno vraćaju. Veseli me i što imamo novog chefa s kojim dijelim zajedničku viziju o tome da je sezonska namirnica kraljica i da se jelovnik treba mijenjati sezonski kako bismo gostima uvijek
mogli ponuditi i nešto novo i nešto aktualno – kaže pak vlasnik koji u prosincu ne staje jer se u restoranu traži mjesto više, a kako i ne bi. Hrana je odlična, sporo pečena teleća koljenica s krumpirom i povrćem zaista je perfektna.

Meso je mekano i topi se u ustima, a porcija koja stoji 40 eura i za koju u Botanistu kažu da je za dvije osobe bez problema će nahraniti troja gladna usta. Tatarski biftek ovdje pak posebna priča, od načina pripreme do načina posluživanja uz kost s toplom
koštanom srži, i opet, ako ga uzimate za predjelo, bit će dostatan za dvije ili čak tri osobe. Jako su ponosni na svoje juhe, od kojih, ako volite nešto novo, svakako vrijedi probati onu s džinom, a ako ste za laganiji obrok, dvije iskrene preporuke – rižoto od bifteka (također mogu podijeliti dvije osobe) i brudet od sipica prava su comfort food jela u ovo zimsko vri-jeme. I cijenom su prihvatljiva, što svakako nije stavka koju možemo za- nemariti. Izbor jela nije prevelik, što je sjajan znak – znaju što svojom kuhinjom žele poručiti i to rade dobro.

Foto: Goran Jakuš

Kao što smo rekli, meni prilagođavaju sezoni. Donedavno su u ponudi imali sjajna jela s vrganjima, na koja su ljudi cijano dolazili. Stalno dodaju nešto novo, kao sada doručak – i to pravi doručak šampiona, a u svemu imaju iskren pristup. Ono što će vam se, ako još niste bili u Botanistu, možda i najviše svidjeti je atmosfera. Osoblje je stručno i ljubazno, raspoloženo za šalu i smijeh i sve je
opušteno. Nema usiljenosti i lažne ljubaznosti koja je karakteristična za mnoge zagrebačke restorane. Ovdje ćete se zaista osjećati kao doma.

Foto: Goran Jakuš

A ako završite u dijelu restorana s kaminom, kad zapucketa vatrica, nećete se dati van na zimu. Možda se eventualno premjestite na kat, do drugog kamina, u bar. Ovdje vas čeka još opuštenija atmosfera i veseli papagaj koji, kad je raspoložen, i razgovara s vama. I da, ako poželite nešto iz restorana, od ića i pića, dobit ćete to i u baru. Vinska lista pametno je složena, a cijene su i tu prijateljske tako da se, ako niste previše gladni, isplati doći i na čašu vina i neki snack kao što je plata, koja je u Botanistu, kao i sve ostalo,
prilično obilna i jako ukusna. Ove zime restoran Botanist postaje nezaobilazna destinacija za sve ljubitelje ukusnog doručka i neodoljivih mesnih delicija. Prepustite se okusima, uživajte u toplini i doživite zimu na tanjuru! I svakako rezervirajte mjesto nekoliko dana unaprijed.

Komentara 1

Avatar lola lola
lola lola
08:38 17.12.2024.

Peku sporo na zivo? Nikad mi nece biti jasni ljudi koji mogu ubiti tako preslatko bice da ni ne trepnu. To je neki tezi poremecaj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije