Belgijac Pascal Miche (40) već tri godine proizvodi vino od rajčica prema tajnom obiteljskom receptu koji se prenosio s koljena na koljeno čak četiri generacije. Dakle, vino nije novitet, ali je bivši mesar neobično alkoholno piće prvi uspio komercijalizirati. Danas prodaje oko 34 tisuće butelja ovog aperitivnog vina godišnje.
– Želio sam završiti ono što je započeo moj pradjed još 1930-ih godina u Belgiji – govori Miche čiji se vinograd nalazi u Quebecu, u mjestu Charlevoixu, oko 400 kilometara sjeveroistočno od Montreala. U njemu je zasađeno 6200 stabljika rajčica. Proizvodi dvije vrste vina – suho vino i zrelo vino koje mnogi uporeduju sa slatkim Pineau des Charentesom, piše thedrinkbusiness.
Miche je u Kanadu stigao prije sedam godina i kaže da je oduvijek imao u planu proizvoditi vino svog pradjeda. No da bi svoje piće nazvao vinom, Belgijac je prvo morao uvjeriti vlasti da je rajčica – voće, što su mu srećom botaničari i potvrdili, najviše zbog toga što u sebi sadrži sjemenke biljke. Ipak, Miche svoje piće samo u sjevernoj Americi može nazivati vinom, teškoća bi mogao imati ako ga poželi izvesti u Europu jer se na europskom kontinentu vinom nazivaju samo alkoholna pića napravljena od fermentiranog soka grožđa.
vino se radi od grozda i to je to...ovo nije grozde tako da ovo nije vino...tako da ga ja piti necu.