Brokula je jedno od najzdravijih povrća – iznimno je ljekovita, sadrži mnoštvo antioksidansa, pomaže u zaštiti od raka, ima mnogo vitamina C, jača imunitet, održava normalnu razinu tlaka... No, to ne znači da je možete pripremati bilo kako jer nepravilnom metodom pripreme možete uništiti sva svojstva i djelotvornost, otkrili su znanstvenici u istraživanju na sveučilištu u Illinoisu.
Kuhanje u kipućoj vodi ili na visokoj temperaturi u mikrovalnoj pećnici uništava sva dobra svojstva, pa znanstvenici preporučuju da brokulu kuhate isključivo na pari i to četiri do pet minuta.
Poslužite se ovim odličnim trikom i iscijedite sav sok iz limuna: Potreban vam je samo štapić za ražnjiće!
Kako prenosi Daily Mail, povrće je kuhano onda kada blago promijeni boju, ali ne smije do kraja omekšati kako bi zadržalo vitamine i minerale.
Jedno istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazalo je i da bi bilo dobro jesti sirovu brokulu jer su oni koji je tako jedu bolje apsorbirali sulforafan koji sadrži u usporedbi s onima koji su je jeli kuhanu.
Znate li da gljive i ovo povrće vjerojatno perete krivo? Ovo je dobro znati:
nema do brokule