IZ PRVE RUKE

Od ‘lijeka’ za osvježenje iz Avignona do likera s najviše medalja

menta
Foto: Omar Biloslavo
15.12.2015.
u 18:47

Mnogi su pokušali kopirati liker, ali zasad još nitko nije uspio. Sjajna je kombinacija kad se pomiješa s toplom čokoladom ili šalicom kave

 Kada dođu zima i advent, svi rado pijemo kuhano vino, rum-punč, likere i rakijice. Vrlo su popularni i oni od mente ili peppermint schnaps, kako se još nazivaju. Upravo jedan takav, Menthe Pastille, slavi 130. obljetnicu ispijanja. Sve je počelo u ljeto 1885. godine kada je nastao najstariji originalni liker Menthe Pastille. Za izum je zaslužan Emile Giffard, farmaceut i travar. Rođen u Avignonu, studirao je farmaciju u Parizu te otvorio ljekarnu na Place du Ralliement. Vlasnik Grand Hotela u susjedstvu za vrelog ljetnog dana ušao je k Emilu i tražio savjet kako osvježiti goste. Emile, strastveni travar, poznavao je osvježavajuća svojstva mente, posebno one Mitcham iz istoimenog sela. Ekstrahirao je ulja iz nje, pomiješao ih s drugim njemu poznatim sastojcima i alkoholom te stvorio ukusan napitak. Gosti hotela bili su oduševljeni, a priča o čudnovatom osvježavajućem likeru brzo se proširila gradom. Ljekarna je uskoro postala destilerija, a Menthe Pastille osvojio je zlatnu medalju 1886. na izložbi u Nantesu, Toulouseu, Bruxellesu, Parizu... •     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije