Mesari uvijek tvrde da nikada ne bismo jeli paštetu i hrenovke kada bismo samo vidjeli što se u njih stavlja. E pa neke prerađene namirnice najveći su užitak kada se konzumiraju pod velom neznanja, a današnje police supermarketa teško je zamisliti bez gomile gotovih jela ''napumpanih'' neprirodnim aditivima i dodacima bez kojih omiljeni zalogaji ne bi bili tako neodoljivo fini.
Vjerovali ili ne, neki od njih su katran i antifriz, a kojih još sedam odvratnih dodataka svakodnevno topimo u ustima bez da smo svjesni što unosimo u svoje tijelo, otkrio je Huffington Post.
1. Dabrov izmet
Naveden kao: Castroreum
Konzumiramo ga kao: okus vanilije
Radi se o tekućini koja se nalazi u vrećicama koje okružuju dabrov anus. Ne zvuči ukusno? Mala je vjerojatnost da nikada niste konzumirali tu zamjenu za aromu vanilije.
2. Ljudska kosa
Navedena kao: L-cisterin
Konzumiramo je: u pecivima, kolačima...
L-cisterin iz ljudske kose ili pačjih pera koristi se kao sredstvo za pojačanje okusa. Poprilično je učestao u pekarskim proizvodima.
3. Katran
Naveden kao: Boja za hranu
Kako ga konzumiramo: U gotovo svakoj umjetno obojenoj hrani
Kada su proizvođači prije 120 godina počeli dodavati sintetičke boje u hranu, one su uglavnom bile načinjene od katrana. Iako je prehrambena industrija danas gotovo iskorijenila katran iz upotrebe, upotrebljavaju se sintetizirani sastojci iz nafte ili ulja.
4. Antifriz
Naveden kao: Propilen glikol
Kako ga konzumiramo: Preljev za salatu
Sastojak koji se uglavnom koristi kao antifriz može se naći i u salatama gdje se dodaje kako sredstvo za zgušnjavanje.
5. Retardant
Naveden kao: bromirano biljno ulje (BVO)
Kako ga konzumiramo: Soda s okusom citrusa
Protupožarno sredstvo dodaje se i u piće, a može biti povezano s smanjenjem neuroloških sposobnosti i ranim početkom puberteta.
6. Biodizel
Naveden kao: tercijarni-butil-hidrokinon (TBHQ)
Konzumiramo ga kao pileće medaljone
Opasni konzervans koristi se u svemu, od guma za žvakanje do krekera sa sirom. Riječ je o toksičnom dodatku, a samo jedan gram može izazvati bolest.
7. Pijesak
Naveden kao: silicijev-dioksid
Konzumiramo ga u juhama, soli...
Dodaje se u hranu kao sredstvo protiv grušanja, ali i za kontrolu vlage
8. Gorivo za zrakoplov
Navedeno kao: butil hidroksi toluen (BHT)
Konzumiramo ga u žitaricama
Antioksidant koji održava svježinu namirnica. Riječ je o istom spoju koji se nalazi i u naftnim proizvodima.
9. Natrijev borat
Naveden kao: E285
Konzumiramo ga u kavijaru
Sredstvo koje je čest sastojak tekućina za čišćenje nalazi se i u skupocjenom kavijaru. Doduše ne u SAD-u jer je tamo zakonom zabranjen, no u ostatku svijeta nije rijetkost.
Ovo nije ništa prema govnima koje konzumiramo preko medija! Truju nas fizički i psihički!