Dosad najveći festival organskih i biodinamičkih vina u Središnjoj i Istočnoj Europi održan je u Ljubljani i Zagrebu. Bio je to drugi Label Grand Karakterre festival koji je okupio 72 vinara te proizvođača sakea i žestokih pića iz sedam europskih zemalja i Japana. Dva su grada prvi put ugostila neka od najvećih imena vinske scene. U Zagrebu je festival održan u Hotelu Westin, a moglo se kušati više od 250 vina. Među njima su bili i hrvatski vinari Krauthaker, Miloš, Kosovec i Piquentum.
Vrlo je važno i da se na festivalu moglo vidjeti i neka značajna hrvatska vinska imena - i proizvođači i trgovci. Jaka je bila slovenska ekipa, s uglednim imenima, isto tako i francuska, talijanska, austrijska…
Zajedničko svim vinarima je organska ili biodinamička proizvodnja, što znači da u proizvodnji vina, bilo u vinogradu ili u podrumu, ne koriste umjetne kemijske preparate; oslanjaju se na zdrav i održiv uzgoj grožđa i njegovu obradu, što prirodniji, usmjereni su na autohtone sorte grožđa, rabe vlastite, prirodne kvasce, a u pravilu je obiteljsko upravljanje vinarijom.
Organska i biodinamička vina sve su jače zastupljena na svjetskim vinskim kartama. Interes trgovaca i vinskih zaljubljenika je u porastu, a takvi se festivali organiziraju u raznim dijelovima svijeta.