dio projekta Hrvatski susreti u Rimu 2023

Održan drugi internacionalni Cooking show u Rimu

Zrinka Bačić
27.05.2023.
u 17:18

U vječnom gradu održan je drugi po redu međunarodni kulinarski show, jedan od najambicioznijih projekata udruge Hrvatsko Talijanski Mozaik Rim

Međunarodni “Cooking Show” je dio projekta “Hrvatski susreti u Rimu 2023.”, osmišljen za udruge i profesionalne kuhare. Ivana Milina, predsjednica udruge Hrvatsko talijanski Mozaik Rim, koja je pozdravila sve prisutne te napomenula da je cilj projekta predstaviti različitosti i posebnosti internacionalnih kuhinja. Ovi projekt još jednom je hranom povezao sve dijelove svijeta, od Bosne i Hercegovine, Italije (Molise), Rumunjske, Ukrajine, Madagaskara, Poljske, Perua, Venezuele, Portugala, Sirije do Hrvatske, naglasila je Ivana Milina.

Foto: Zrinka Bačić
Foto: Zrinka Bačić

Ispred Veleposlanstva RH u Rimu, nazočne je pozdravila zamjenica veleposlanika Iva Pavić te zahvalila svim udrugama koje su se odazvale. Iznimno je važno raditi na očuvanju svog identiteta u iseljeništvu, rekla je Iva Pavić te napomenula kako je Udruga izgradila niz novih mostova prijateljstva od svog osnutka 2015. godine do danas. Pohvalila je iznimni trud njezinih članova na njegovanju prijateljstva između ljudi iz raznih zemalja koji žive u Rimu. Istaknula je kako je Udruga tijekom svoga osmogodišnjeg postojanja, timskim radom strpljivo, poštujući okolnosti i mijenjajući ih nabolje, dala veliki doprinos vidljivosti hrvatskog imena i Lijepe Naše. Gospođa Pavić zaključno je svim članovima Mozaika poželjela ostvarenje još puno budućih projekata koji će s ponosom pronositi hrvatsko ime u Rimu i Italiji te davati svoj doprinos hrvatskoj zajedničkoj priči u svijetu.

Antonella D’Antuono, predstavnica hrvatske manjine u Molizeu pri Savjetu Vlade RH za Hrvate izvan RH, ujedno i predsjednica Udruge „Jedna musika“, zahvalila je Udruzi Hrvatsko Talijanski Mozaik na kvalitetnom njegovanju i promociji hrvatske kulture, jezika, običaja i identiteta u Rimu, Molizeu i na području cijele Talijanske Republike, te na svesrdnoj pomoći i potpori u promicanju Moliških
Hrvata u svim svojim projektima.

Foto: Zrinka Bačić
Foto: Zrinka Bačić
Foto: Zrinka Bačić

Predstavnici raznih zemalja pripremili su svoja tradicionalna jela. Prvi “Cooking Show” održan je u lipnju 2022. godine u Rimu, na kojem je sudjelovalo osam država. Ove godine okupilo se 11 udruga iz raznih zemalja te mnogobrojni gosti koji su imali priliku uživati u degustaciji brojnih gastronomskih specijaliteta nacionalnih kuhinja koji su bili izloženi na štandovima. Rumunjska se predstavila sa svinjskim paprikašom s palentom i pečenim jajima uz „Papanasi“, Madagascar je izabrao „Koba ravina” i „Sambosa”, nije mogao izostati ukrajinski „Boršč“ i rolad sa makom, dok je Venezuela predstavila „Hallaca”, Srija „Falafel“ i „Znoud al set basra”, Peru tipičan
napitak „Chicha morada“, Poljska „Pierogi“, Italija „Pallotte cacio e uova“ dok se Portugal predstavio sa „Baccala a bras“, Bosna i Hercegovina sa „Burekom“ dok se Hrvatsk predstavila tradicionalnu bračku tortu „Hrapačušu“, viški „Pojorski bronzinić, i suhe smokve u crnom vinu.

Na kulinarskom showu sudjelovali su chef Elsa Javier iz Perua, Naris Diaz iz Venezuele, Fatima Pereira Alfonso iz Portugala i Cosmin Nistor iz Rumunjske. Kada putujemo u neku stranu zemlju ili u možda neki nepoznati udaljeni dio vlastite zemlje, obično
pokušavamo pronaći mjesta na kojima možemo isprobati specijalitete lokalne kuhinje. To je izvrstan način na koji možemo upoznati neko mjesto i naučiti ponešto o navikama i običajima lokalnih ljudi. Gastronomski identitet sastavni je dio kulturnoga identiteta stoga je iznimno važno prepoznati i zaštititi autohtona jela nematerijalne kulturne baštine.

Foto: Zrinka Bačić

Rim je oduvijek bio mjesto vrhunske gastronomske ponude gdje je fokus na istraživanju okusa i tekstura Mediterana u svim njegovim inkarnacijama. Ova manifestacija zasigurno će dodatno doprinijeti prepoznatljivosti Hrvatske na turističkim i gastronomskim kartama. Kod nas se hrana sprema od nezaobilaznih, svježih i lokalnih namirnica, iz kojih nastaju međunarodni specijaliteti. Sve više ljudi prepoznaje takvo nešto na tanjuru.

Voditeljica projekta „Hrvatski susreti u Rimu 2023.” i potpredsjednica udruge Hrvatsko talijanski Mozaik Rim, Zrinki Bačić naglasila je kako smo opit dobili priliku osnažiti zajedništvo i ljubav prema domovini. Zahvalila je svim zajednicama na odazivu i želji da dodatno ojačaju suradnju između Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Ukrajine, Madagaskara, Poljske, Perua, Venezuele,
Portugala, Sirije i Italije. Pozvala je sve udruge na sljedeći Internacionalni susret „CroEtno Festival“ u listopadu 2023.

Foto: Zrinka Bačić

Završne riječi pripale su voditeljici programa, Ivani Jureško koja je zahvalila svim udrugama na sudjelovanju i gostima koji su se pridružili te zahvalila Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske na iskazanoj potpori za provedbu ovog projekta, bez koje ga nebi bilo moguće ostvariti. Također je zahvalila Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Italiji, TZ
Milano, Udruzi “Jedna Musika” iz Kruča - Molise i Zakladi Moliški Hrvati.

U fotogaleriji pogledajte kako je bilo na kulinarskom showu u Rimu. https://www.mosaicoitalocroato.com/blog/project/ii-cooking-show-internacionalne-kuhinje-u-rimu/

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije