U sklopu Gablecijade otišli smo do restorana "Dva goluba", smještenog na zagrebačkom Kvatriću.
Ambijent je "stara škola". Ako želite proputovati otprilike 30-ak godina u prošlost dok jedete gablec, to je restoran za vas. Tamo vrijeme kao da je stalo i ne da mu se dalje, a ako probate hranu, skužit ćete i zašto. Nakon što pojedete jelo neće se ni vama dati ništa osim disati, i to uz veliki trud. Parking je malo problematičan pošto je odmah uz prilično prometnu cestu, ali – kaže gazda – da iza restorana ima 10 parkirnih mjesta samo za goste.
Restoran ima jako velik prostor, savršen za proslave, krizme, predizborne skupove, ma sve. Isplati li se tamo doći? Definitivno.
Osoblje kao da je došlo u paketu s restoranom, starija gospoda u bijelim košuljama, crnom prsluku i crnim hlačama. Ne možeš protiv klasike.
Od gableca na meniju za 25 kuna poslužili su svinjski odrezak u povrću. To meso je bilo toliko mekano i sočno da se zapitaš što je ta svinja radila i gdje je živjela da je tako dobra. Povrće je taman kuhano, ni premekano niti pretvrdo.
Drugo jelo je kosani odrezak , kombinacija svinjetine i junetine sa začinima. Uz to možete birati varivo od graha ili varivo od kupusa.
Cijena je 35 kuna. Poslužili su varivo u "loncu". Lonac je namjerno u navodnicima jer to više sliči na kazan nego na lonac. Porcije su naime, toliko velike.
>>Lički lonac – tako fin i domaći da zaslužuje medalju UNESCO-a