jeste li ga probali?

Ovih blagdana uživajte u eggnogu: Imamo odličan recept za tradicionalno englesko piće!

shutterstock
22.11.2022.
u 15:30

U suštini, liker od jaja je ukusna mješavina tučenog jaja, šećera, vrhnja za šlag, mlijeka, muškatnog oraščića i nekog alkoholnog pića

Eggnog je tradicionalno englesko. božićno piće, a za mnoge nadolazeće blagdansko vrijeme ne bi bilo ispunjeno bez njega. Međutim, druge bi mogla odbiti čista činjenica da ne samo da ima 'jaje' u svom nazivu, već uključuje ispijanje sirovog jaja, kako prenosi Metro.

Postoji već stoljećima, ali iako je općenito poznato da je bogato kremasto piće, često postoji zabuna oko toga što se zapravo nalazi u likeru od jaja.

Savjeti za kuhanje jednog chefa koji će svima dobro doći: Ovo želite znati....

1/12

U suštini, liker od jaja je ukusna mješavina tučenog jaja, šećera, vrhnja za šlag, mlijeka, muškatnog oraščića i nekog alkoholnog pića – obično rakije, ruma ili viskija, ponekad sva tri.

Postoji mnoštvo recepata za pravljenje likera od jaja, a svaka verzija se također brzo i jednostavno priprema.

Slično kao i kuhano vino, liker od jaja je piće koje se koristi samo tijekom blagdana. Povijest likera od jaja kaže da je prvi zabilježeni recept za piće iz 1775. godine.Britanci su uživali u piću zvanom posset, koje je bilo mješavina vrućeg mlijeka, piva i začina. Međutim, onda su se bogate klase uključile i počele dodavati skupe viskije ili brendi u mješavinu. To je pomoglo da se mlijeko spriječi od kvarenja bez upotrebe hladnjaka.

Eggnog je ubrzo stigao u Ameriku, a tada se rum počeo koristiti umjesto šerija, rakije ili, ponekad, viskija. Postao je poznat kao božićni napitak jer se izvorno posluživao topao, ali i zato što su začini i određena pića bila teško dostupna tijekom godine, pa su ga ljudi pravili za Božić kao posebnu poslasticu.

Sastojci:

  • 8 svježih jaja, odvojenih na žumanjke i bjelanjke
  • 400 g šećera
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 500 ml mlijeka
  • 1 vanili šećer
  • 300 ml burbona
  • 200 ml ruma
  • 100 ml rakije
  • svježe naribani muškatni oraščić

Priprema:

Istucite žumanjke sa šećerom dok se ne sjedine, postupno umiješajte alkohol, vanili šećer, mlijeko i 250 ml vrhnja za šlag. Smjesu prekrijete prozirnom folijom i ostavite da odstoji dva sata u hladnjaku.

Kad ste spremni za posluživanje, istucite bjelanjke u čistoj zdjeli dok ne postanu čvrsti. Izvadite smjesu iz hladnjaka i dobro je promiješajte

Umiješajte pjenasto izrađeni snijeg od bjelanjaka pa umutite preostalu smjesu te umiješajte i nju.

Poslužite u čašama prelivenim svježe naribanim muškatnim oraščićem i štapićem cimeta.

Četrnaestogodišnja papiga Pearl obožava plesati na hitove Metallice! 😎

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije